Засідання Міжвузівського круглого столу «Мова і пр...

Засідання Міжвузівського круглого столу «Мова і право: лінгвістичний аспект розуміння, тлумачення та застосування права»

news-photo

9 листопада відбулося засідання Міжвузівського круглого столу «Мова і право: лінгвістичний аспект розуміння, тлумачення та застосування права»

 

Засідання відкрив ректор Одеського державного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України полковник поліції Дмитро Швець. Ректор звернув увагу на проблему вивчення англійської мови та закликав зосередити наукові пошуки і науково-педагогічних працівників, і здобувачів вищої освіти на завданнях із покращання іншомовної підготовки правоохоронців та правознавців.

 

 

 

Представниця Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк привітала учасників наукового заходу, наголосивши, що у зв’язку з військовою агресією з боку російської федерації й використанням нею «мовного питання» як одного з інструментів своєї експансії загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави.

 

Традиційно основними напрямами обговорення стали актуальні питання в координатах мови і права: сучасний стан мови права і юридичної термінології; міжкультурна комунікація у сфері професійної діяльності; культура спілкування в службовій діяльності поліцейського.

 

 

Було відзначено високий рівень виголошених доповідей здобувачів освіти з Національної академії внутрішніх справ, Харківського національного університету внутрішніх справ, Військової академії (м. Одеса), Національного університету цивільного захисту України, Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького, Одеського державного університету внутрішніх справ.

 

У результаті обговорення учасники круглого столу ухвалили резолюцію, у якій наголосили на необхідності продовження співпраці між закладами вищої освіти з проведення наукових заходів мовознавчої тематики, розширення кола досліджень, спрямованих на виявлення та вирішення проблем повноцінного функціонування української мови, яка має юридичний статус державної, в усіх сферах публічного життя суспільства на всій території України.

 

Збірку матеріалів круглого столу в електронному форматі буде розміщено в Електронному репозитарії Одеського державного університету внутрішніх справ.

 

Учасники круглого столу висловили щиру вдячність керівництву Університету за надану можливість проведення наукового заходу.