В університеті пройшов круглий стіл «Протидія кібе...

В університеті пройшов круглий стіл «Протидія кіберзлочинності в Україні: сучасний стан, особливості в умовах війни та прогнозування на післявоєнний період»

news-photo

Сьогодні, 15 вересня, в Одеському державному університеті внутрішніх справ проведено круглий стіл за темою: «Протидія кіберзлочинності в Україні: сучасний стан, особливості в умовах війни та прогнозування на післявоєнний період».

Відкрив науковий захід ректор університету доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець, який зазначив, що ця тема є надзвичайно важливою для майбутнього України, особливо в контексті сучасного гібридного конфлікту та інтенсивного використання кіберзброї в цьому контексті. Очільник вишу відмітив, що всі учасники круглого столу мають унікальну можливість обговорити основні питання та виробити рекомендації, які сприятимуть покращенню кіберзахисту та забезпечать стабільність після завершення конфлікту.

Далі зі вступним словом до присутніх звернувся директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександр ТАРАСЕНКО. Він відмітив, що ми повинні визначити та розглянути особливості боротьби з кіберзлочинністю в умовах війни. Військовий конфлікт робить нашу країну особливою мішенню для кібератак і ми повинні розробити ефективні стратегії для захисту національної кіберінфраструктури під час війни. Не менш важливим завданням є прогнозування наслідків кібератак та розробка стратегій для відновлення після їхнього завершення. Урахування цього аспекту допоможе нам зменшити збитки та підготувати нашу країну до подальших викликів.

директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександр ТАРАСЕНКО

Також з вітальними словами до учасників круглого столу звернулися.

Юрій ВИХОДЕЦЬ – начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України, генерал поліції третього рангу (онлайн); Сергій СУМСЬКИЙ – директор Департаменту інформатизації МВС України; Олексій ЛЕОНОВ – народний депутат України, Голова наглядової ради Одеського державного університету внутрішніх справ; Валерій СОКУРЕНКО – ректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу; Сергій КРОПИВА – заступник голови Одеської обласної військової (державної) адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) (онлайн); Іван КАЛАБАШКІН – заступник начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки (ДКІБ) Служби безпеки України, кандидат юридичних наук, полковник (онлайн); Лілія ГРУДКО – координаторка проєктів у сфері «Безпека людини» Програми підтримки ОБСЄ для України (онлайн).

 

До роботи круглого столу долучилися науковці, викладачі, ад’юнкти, аспіранти, магістри, здобувачі вищої освіти відомчих ЗВО та практичні працівники правоохоронних структур держави.

 

Під час дискусії учасники круглого столу обговорили наступні питання:

1. Сучасний стан протидії кіберзлочинам в Україні.

2. Стратегічні пріоритети та особливості протидії кіберзлочинності в умовах широкомасштабної агресії рф.

3. Міжнародні стандарти та методології оцінювання кіберзагроз.

4. Прогностичні методики й глобальний тренд злочинності у кіберпросторі, оцінювання поширення кіберзлочинів в Україні у післявоєнний період.

 

По першому питанню свою доповідь за темою: «Розвиток та діяльність Департаменту кримінального аналізу в умовах воєнного стану» представили Роман БУТКО, начальник Департаменту кримінального аналізу Національної поліції України, та Ігор САЛЬНІКОВ, начальник 3-го управління (організаційно-контрольної роботи та забезпечення діяльності) Департаменту кримінального аналізу Національної поліції України. Євген ПАНЧЕНКО, начальник 4-го управління (оперативно-аналітичного забезпечення та аналізу відкритих джерел) Департаменту кіберполіції Національної поліції України висвітлив тему аналізу кіберзлочинності в Україні.

начальник 4-го управління Департаменту кіберполіції Національної поліції Євген ПАНЧЕНКО

Своєю чергою, Станіслав САМОЙЛОВ, начальник 3-го управління (інформаційних технологій та програмування) Департаменту кіберполіції Національної поліції України розкрив тему щодо заходів перевірок інформаційно-комунікаційних систем та автоматизованих систем управління технологічними процесами критичних підприємств, які перебували під тимчасовою окупацією після їх деокупації. Олег ДЕЙНЕКА, директор Інформаційного агентства “НОВИНИ УКРАЇНИ”, заступник голови НГО «Міжнародний науково-дослідний центр БПЛА-розробок та ІТ-інновацій», розкрив особливості аналізу, перспектив і проблематики розробки, запровадження та використання БПЛА, дронних комплексів у системі кримінального нагляду та цивільної оборони.

Станіслав Самойлов, Олександр Користін, Лілія Сушко, Карен Ісмайлов, Євген Панченко

Змістовна доповідь була представлена головним науковим співробітником науково-дослідної лабораторії кримінологічних досліджень ДНДІ МВС України доктором юридичних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України Олександром Користіним, який розповів про упровадження в Україні методології Європолу IOCTA.

професор Олександр Користін
Станіслав Самойлов, Олександр Користін, Лілія Сушко, Лев Лефтеров, Євген Панченко

Про міжнародні стандарти та методології оцінювання кіберзагроз (Конвенція про кіберзлочинність, ISO, дерективи ENISA, цифрова криміналістика (Digital Forensics), Threat Intelligence та ін.) розповіли Богдан ДЕНИСЕНКО, експерт з питань спеціалізованих правоохоронних органів Консультативної місії Європейського союзу, та Драгош ДІМА, старший радник з питань кібербезпеки Консультативної місії Європейського союзу.

Богдан  Денисенко, КМЄС

За підсумками круглого столу була схвалена резолюція щодо основних напрямків та особливостей протидії кіберзлочинності в Україні на сучасному періоді в умовах війни та у перспективі післявоєнного періоду.