Тематична виставка до Дня української писемності т...

Тематична виставка до Дня української писемності та мови «Мова – коріння нації»

news-photo

 

Слова росли із грунту, мов жита.

 

Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб.

 

Вона свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова.

 

Ліна Костенко

 

27 жовтня відзначається в Україні – державне свято День української писемності та мови.

 

Історія кожної мови вивчається в нерозривному зв’язку з історією народу, який є носієм цієї мови, її творцем.  Донині вчені досліджують походження української писемності. Існує версія, що на території України було кілька її варіантів. У Північному Причорномор’ї користувалися абеткою, яка була схожою на грецьку і латину, а в східних регіонах використовувалися сарматські значки, які мали схожість з грузинською азбукою.

 

Сучасна літературна українська мова з’явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Івана Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

 

Українська мова становить величезну культурну цінність, що створювалася протягом ряду століть багатьма поколіннями українського народу в особі кращих його представників – передових письменників, вчених і культурних діячів.

 

У День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи. Усі вони присвячені темі писемності та грамотності.

 

У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять олімпіади, тематичні конкурси та урочисті заходи, які мають на меті згуртувати українців навколо рідного слова.

 

До Дня української писемності та мови в бібліотеці ОЦППП «Академія поліції» ОДУВС підготовлено  книжкову виставку «Мова – коріння нації». В експозиції представлені видання, що розкривають багатство і красу рідної мови, її роль в консолідації українського суспільства,  знайомлять з науковими працями  щодо походження і розвитку мови, допомагають  читачам дотримуватись культури української мови.

 

Мова — духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.

 

Українська мова — багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Краса української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.

 

Для кожного народу мова – це національна ознака, рівень культури, сутність свідомості.

 

Багато є мов. А наша одна — чарівна українська!

 

Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.

 

Бажаючих ознайомитися з виставкою запрошуємо до нашого читального залу!