ТЕМАТИЧНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ПР...

ТЕМАТИЧНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

news-photo

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день прав людини. З цього приводу в бібліотеці ОЦППП «Академія поліції» Одеського державного університету внутрішніх справ розгорнуто тематичну книжкову виставку.

 

10 грудня 1948 року, тобто 75 років тому, Генеральна Асамблея ООН прийняла перший міжнародно-правовий документ, що проголосив основні права і свободи людини – Загальну декларацію прав людини. Вона стала основою світового правопорядку у цій галузі.

 

Запровадження єдиної міжнародної системи захисту прав людини стало одним із найважливіших завдань створеної після завершення Другої світової війни Організації Об’єднаних Націй.

 

Декларація визнається універсальним і ефективним механізмом та інструментом захисту прав людини в світовому масштабі. На сьогодні її текст перекладено на 360 мов, а на базі цього документу розроблено понад 80 міжнародних договорів.

 

Та відтоді, як було прийнято Декларацію, світ не став ані гуманнішим, ані безпечнішим. Як і раніше, масові порушення прав людини в різних куточках земної кулі набувають дедалі жорсткіших форм. Знецінюється саме людське життя.

 

Ці загрози людству майже не наблизили нас до мрії, що була проголошена у 1948 році. Досі для мільярдів мешканців нашої планети фундаментальні права і свободи людини залишаються ілюзією.

 

Отже, від народження всі люди мають певні права, які гарантовані і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати. Але важливо запам’ятати: поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.

 

Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. Незнання закону не звільняє від відповідальності за вчинки, дії або бездіяльність.

 

На виставці представлені видання, що стосуються основ демократії, конституційно-правових механізмів забезпечення прав та свобод людини і громадянина в Україні, а також праці, де висвітлюються принципи дотримання прав людини у світовій практиці.

 

Тож, усіх бажаючих ознайомитися з виданнями, представленими на виставці, чекаємо в читальному залі!