Тематична книжкова виставка до Дня української пис...

Тематична книжкова виставка до Дня української писемності та мови

news-photo

 

В читальному залі загальної бібліотеки Одеського державного університету внутрішніх справ оформлено тематичну книжкову виставку до Дня української писемності та мови, який відзначається 27 жовтня. У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

 

Щороку до цієї дати стартує конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з 20 країн світу. Їхня загальна кількість складає приблизно 5 млн. чоловік.

 

Також у День української писемності та мови відбувається Національний радіодиктант. Усі охочі українці можуть до нього приєднатися та перевірити свої знання з української мови. Радіодиктант звучатиме на хвилях Українського радіо та Радіо Культура. Також його наживо транслюватимуть в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на YouTube-каналі Українського Радіо і на Facebook-сторінках Суспільного.

 

Автором цьогорічного диктанту є поетеса та перекладачка Катерина Калитко, назва тексту «Дороги України». Читцем радіодиктанту буде актор театру і кіно Олексій Гнатковський.