Ознайомлення курсантів ОДУВС з інформаційною підси...

Ознайомлення курсантів ОДУВС з інформаційною підсистемою «Custody Records» на базі ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області

news-photo

 

9 квітня, в межах забезпечення освітнього процесу, для курсантів 2-го курсу факультетів підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції та превентивної діяльності науково-педагогічними працівниками кафедри адміністративної діяльності поліції факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності – завідувачем кафедри підполковником поліції Аллою Пишною та доцентом кафедри майором поліції Оленою Крижановською було проведено виїзне бінарне практичне заняття з організації діяльності інформаційної підсистеми «Custody Records» інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України на території Одеського районного управління поліції №2 ГУНП в Одеській області.

 

З особливостями роботи ІП «Custody Records» курсантів ознайомили: начальник Управління головної інспекції ГУНП в Одеській області полковник поліції Віталій Капуляк, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УДПЛ ДГІДПЛ Національної поліції України капітан поліції Костянтин Дрьомов, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності місць тимчасового тримання осіб майор поліції Олексій Усатий, начальник Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області підполковник поліції Андрій Донець та працівники ОРУП № 2 - заступник начальника слідчого відділу майор поліції Олег Шпитко, поліцейський офіцер громади відділу превенції капітан поліції Сергій Бабенко, інспектор дотримання прав людини майор поліції Оксана Міщенко, інспектор дотримання прав людини старший лейтенант поліції Ірина Горбань. 

 

 

Проєкт Custody Records призначений для покращення стандартів захисту прав затриманих осіб, внаслідок запровадження електронної фіксації інформації про всі дії щодо осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання і поміщення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти, а також запровадження обов’язкового інтерв’ю (опитування) затриманої особи та поліцейського, який здійснив затримання.

 

 

Постійний нагляд за станом перебування затриманих реалізовується шляхом поділу підрозділу поліції на окремі зони, у яких мають перебувати виключно конкретні категорії осіб (відвідувачі, затримані чи доставлені).
Метою зонування є відмежування приміщень для роботи із затриманими від усіх інших приміщень (робочі кабінети поліцейських, приміщення для подання громадянами заяв та скарг тощо). Необхідність виокремлення зони підрозділу поліції, де розташовуються приміщення для роботи із затриманими, полягає у тому, щоб жодна стороння особа (поліцейські або інші особи, які не мають стосунку до роботи із затриманими та забезпечення їх прав) не могла безконтрольно туди потрапити.

 

 

В ІП «Custody Records» фіксується інформація щодо всіх дій (час їх початку та закінчення) із затриманими особами та щодо осіб (їх ПІБ), які здійснювали роботу із затриманими (адвокат, слідчий, прокурор, поліцейські чергової служби, лікар тощо). Електронна фіксація зазначеної інформації в ІП «Custody Records» супроводжується відеоспостереженням (перегляд у режимі онлайн та збереженого файлу на сервері).

 

 

Працівниками ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області було інсценовано процедуру затримання особи, яка скоїла адміністративні правопорушення, передбачені статтями 173, 178 та 185 КУпАП, та затримання особи, яка підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 115 КК України. 

 

Курсанти відвідали приміщення для роботи із затриманими та мали можливість ознайомитись з особливостями проведення інтерв’ювання працівників, які здійснили затримання, та затриманих осіб.