Лекція для здобувачів вищої освіти ОДУВС за участю...

Лекція для здобувачів вищої освіти ОДУВС за участю заступника начальника відділу діяльності поліції Литовської школи поліції

news-photo

 

Сьогодні, як ніколи раніше, для України важлива підтримка країн Європейського Союзу. Налагодження співпраці з іноземними закладами вищої освіти дозволяє переймати досвід та застосовувати його для вирішення актуальних проблем держави та модернізації законодавства.

 

7 березня відділом міжнародного співробітництва Одеського державного університету внутрішніх справ було організовано факультативне заняття з курсантами факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування за темою: «Злочини на ґрунті ненависті (досвід Литви)». Лекцію провів представник Литовської школи поліції Vilius Velička, заступник начальника відділу діяльності поліції.

 

 

У ході заходу спікер акцентував увагу на положеннях Кримінального кодексу Литовської Республіки та розкрив наступні актуальні запитання:

 

– визначення поняття «злочини на ґрунті ненависті» та їх характеристика;

 

– особливості ідентифікації злочинів на ґрунті ненависті;

 

– обтяжуючі обставини відповідної категорії злочинів (зокрема акцентувалась увага на діянні, вчиненому з мотивів ненависті до групи осіб або особи, яка до неї належить, за ознаками віку, статі, сексуальної орієнтації, інвалідності, раси, національності, мови, походження, соціального статусу, релігії, переконань або поглядів);

 

– визначення «індикаторів ненависті».

 

 

Також Vilius Velička зазначив про особливості розслідування кримінальних правопорушень передбачених статтями 169, 170, 129 Кримінального кодексу Литовської Республіки та поділився статистичними даними з Реєстру кримінальних правопорушень Литви (за період з 2011-2022 роки).

 

Наприкінці лекції здобувачі вищої освіти ОДУВС мали змогу задати актуальні запитання представнику Lithuanian Police School.