Книжкова виставка до Дня Конституції України «Кон...

Книжкова виставка до Дня Конституції України «Конституція – фундамент нашого суверенітету»

news-photo

 

28 червня цього року Україна відзначатиме 28-му річницю прийняття Конституції України – головного нормативно-правового акту держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

 

Напередодні Дня Конституції України в бібліотеці  ОЦППП «Академія поліції» Одеського державного університету внутрішніх справ підготовлено книжкову виставку «Конституція – фундамент нашого суверенітету».

 

На виставці представлені видання, що відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

 

Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. 

 

У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною.

 

А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії. Ухвалення Верховною Радою України Основного закону 28 червня 1996 року стало важливим етапом утвердження державності, мало величезне політичне та правове значення для розвитку української політичної нації та громадянського суспільства. Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

 

День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України. 

 

Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.

 

В умовах війни День Конституції набуває особливого значення, адже демонструє незламність нашого народу та незалежність нашої країни.

 

Щиро вітаємо зі святом громадян України, всіх, хто живе з Україною в серці та вірить у неї.

 

І нехай будуть  непорушними  головні принципи Конституції – народовладдя, гуманізм та законність! Слава Україні! Героям слава!!!

 

Бажаючих ознайомитися з виставкою запрошуємо до читального залу нашої бібліотеки!