До Всесвітнього дня вишиванки: виставка-експозиція...

До Всесвітнього дня вишиванки: виставка-експозиція «Диво з нитки»

news-photo

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.

 

День вишиванки вперше відсвяткували у 2006 році. Ініціатором створення виступила, на той час, студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам у певний день прийти на заняття у вишиванках. До ініціативи приєдналися і викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Популярність свято отримало і за межами нашої країни.

 

День вишиванки став одним з найулюбленіших свят українців.

 

Цього дня всі бажаючі як в Україні, так і за кордоном, одягають вишиванки і приходять у них на роботу чи навчання. 

 

Вишита сорочка є одним з найпопулярніших символів України та культури країни.

 

Вишиванка — це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості.

 

Цей день - стає всеукраїнським святом, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції і об’єднати українців навколо спільного символу – вишиванки.  

 

З метою збереження споконвічних народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, в бібліотеці ОЦППП «Академія поліції» Одеського державного університету внутрішніх справ була оформлена виставка-експозиція «Диво з нитки». 

 

На виставці представлені видання, які знайомлять з історією українського костюму, технікою вишивки сорочок. Цікавим буде дізнатись про символізм кольорів у вишивці давніх українців, види орнаменту та регіональний вплив на різноманіття візерунків.

 

Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси.

 

Вважається, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого. 

 

А ще в узорах вишивки жінки розповідали про свої думки й почуття, сподівання і страждання. Тому є вишивки сумні й замріяні, а є радісні й веселі.

 

Відомо, що українські чумаки, які проводили життя в довгих мандрах, довіряли шиття своєї вишиванки лише одній  обраній  дівчині. Що символізують кольори вишиванки? Білий — символ невинності та оберіг від нещастя, червоний — символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість, чорний — багатство і добробут, зелений — жіночий колір, синій — символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій, золотий або жовтий — символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства.

 

Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки. 

 

Українська вишиванка є абсолютно унікальна – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне – показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.

 

Шануймо і бережімо наші традиції! Вдягаймо вишиванки й говорімо рідною мовою, гордо несучи наші звичаї та національні цінності. 

 

Будьмо гідними нашої історії та наших Героїв!

 

Запрошуємо всіх бажаючих до читального залу бібліотеки.