Академічна доброчесність в правничій професії...

Академічна доброчесність в правничій професії

news-photo

 

20 червня заступник директора інституту права та безпеки Одеського державного університету внутрішніх справ к.ю.н., доцент Ірина РИЖЕНКО та доцент кафедри конституційного та міжнародного права к.ю.н., доцент Ігор ФЕДОРОВ провели онлайн-лекцію на тему «Академічна доброчесність в правничій професії», яка була організована спільно з Приватним вищим навчальним закладом «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука».

 

У рамках договору про співпрацю між Одеським державним університетом внутрішніх справ та Приватним вищим навчальним закладом «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» (далі - ПВНЗ «МЕГУ ім. академіка С. Дем’янчука») в частині здійснення академічної мобільності науково-педагогічних працівників, для здобувачів вищої освіти університетів, спеціальності 081 Право, провели бінарну лекцію.

 

 

Спікером бінарної лекції від ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» виступила завідувачка кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін доктор філософії в галузі права, доцент Наталія ДЕРЕВЯНКО. 

 

 

Під час бінарної лекції спікером визначено поняття академічної доброчесності, акцентовано увагу на її основних принципах, таких як: чесність, прозорість, відповідальність та дотримання етичних норм у наукових дослідженнях та навчанні. 

 

 

Зокрема Наталією ДЕРЕВЯНКО проаналізовано закони України «Про освіту», «Про вищу освіту», Порядок присудження та позбавлення наукового ступеня доктора наук. Також завідувачка кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін не залишила без уваги відповідальність за порушення академічної доброчесності як здобувачами освіти, так і науково-педагогічними працівниками. Наприкінці розкрито тему впливу штучного інтелекту на академічну доброчесність в академічній спільноті.

 

Ірина РИЖЕНКО розповіла про сучасну політику з академічної доброчесності, яка запроваджується в ЗВО України та, зокрема, в Одеському державному університеті внутрішніх справ. Для здобувачів було продемонстровано відеоролики конкурсних робіт студентів інституту права та безпеки, підготовлених в рамках конкурсу «Що таке академічна доброчесність і чому плагіат- це погано?». Також Ірина РИЖЕНКО звернула увагу студентів на те,  як в подальшому академічна доброчесність під час навчання в університеті  впливає на професійну доброчесність. Обговорено стандарти і процедури дотримання професійної доброчесності в правничих професіях, зокрема адвокатів, суддів, прокурорів, нотаріусів.

 

Ігор ФЕДОРОВ розповів про юридичні ситуації, як некомпетентність адвоката може негативно впливати на інтереси клієнта та поділився власним життєвим досвідом слідчого.  

 

По завершенню заняття здобувачам було запропоновано пройти тестування на знання основних принципів академічної доброчесності. 

 

Пам’ятаймо, що порушення принципів академічної доброчесності під час навчання є однією з причин професійної непридатності працівників в майбутньому!