• Українська
  • English
×

В ОДУВС відбулось засідання круглого столу «Мова і право»

09 листопада 2016 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулося засідання курсантсько-студентського круглого столу за темою «Мова і право», присвячене Дню української писемності та мови.

У науковому заході взяли участь магістри, студенти та курсанти університету, які здійснюють науковий пошук за напрямами роботи круглого столу, а також їх наукові керівники.

Відкрила захід професор кафедри українознавства Одеського державного університету внутрішніх справ, кандидат педагогічних наук, доцент Євгенія Тягнирядно, яка привітала учасників круглого столу з Днем української писемності та мови, зазначивши, що мова і професія – немов партнери, які не можуть існувати один без одного, бо обидва покликані обслуговувати потреби суспільства, окремих груп його і кожної людини. Мова з багатьма її функціями (комунікативною, номінативною, культуроносною, мислетворчою та ін.) забезпечує належний рівень грамотності носіїв певної професії, формує їх уміння спілкуватися у всіх сферах комунікації – в ділових відносинах, у науці, в освіті, культурі, економіці тощо.

img_1434_k-nЗнати мову професії – це вільно володіти багатим лексичним матеріалом з фаху, якого набувають студенти у вищих навчальних закладах. Знати мову професії – це значить дотримуватися граматичних, лексичних, стилістичних, акцентологічних норм професійного спілкування. Професія юриста ставить вимоги до забезпечення її термінологією, з перевагою не іншомовних, а власне українських слів, зрозумілих, доступних для всіх, хто працює в цій галузі. Знання мови професії підвищує ефективність праці, продуктивність виробництва, допомагає краще орієнтуватися в безпосередніх ділових відносинах.

У ході роботи круглого столу учасники представили доповіді на теми: «Право і мова. Державна мова як складник державотворення»; «Право на мову – основа всіх людських прав»; «Удосконалення юридичної термінології як складова частина правової реформи в Україні»; «Міждисциплінарність у викладанні латинської мови на юридичному факультеті»; «Явище синонімії в мові права»; «Мистецтво оволодіння професійним мовленням»; «Особливості мови права»; «Мова в професійній діяльності юриста»; «Мовна проблема XXI століття»; «Багаторівневість мови права» тощо.

Обговорення проходило у наступних напрямах: актуальні проблеми української термінології; культура професійного мовлення; правовий статус мови в Україні.

Подібні заходи є досить важливими для нашого вищого навчального закладу, адже вони надають неоціненного досвіду для тих, хто тільки навчається.

Перейти до вмісту