• Українська
  • English
×

В ОДУВС обговорили досвід поліцейського капеланства у США

22-23 травня з робочим візитом Одеський державний університет внутрішніх справ відвідали виконавчий директор капеланської служби поліцейського департаменту міста Талса (Оклахома, США) Денні Лінчард та головний спеціаліст  Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Сергій Лисенко.

За участю  іноземного гостя в університеті проведено ряд спільних науково-практичних заходів, спрямованих на поглиблене вивчення змісту діяльності капеланських служб у військових і поліцейських структурах, адаптацію та впровадження іноземного досвіду у вітчизняну практику.

Так, у ході візиту відбувся круглий стіл на тему: «Досвід поліцейського капеланства у США: передумови та доцільність впровадження капеланства в Національній поліції України» за участю керівного та науково-педагогічного складу вишу.

Під час наукового заходу головний спеціаліст  Департаменту  у справах релігій та національностей Міністерства культури України Сергій Лисенко зазначив, що однією з функцій Департаменту є впровадження військової капеланської служби для прикордонників, Національної Гвардії тощо.

«За участі Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, як національного модератора заходів щодо обміну досвідом капеланського служіння в правоохоронних структурах, відбувається вже не перша подібна зустріч. У свою чергу Міністерство культури України підтримує діяльність громадських релігійних організацій, які займаються військовим капеланством», – відмітив Сергій Лисенко.

У ході круглого столу Денні Лінчард розповів про особливості діяльності капеланів штату Оклахома, їх взаємодію з поліцією та громадськістю.

 «Ми хочемо поєднати офіцерів поліції та громадян, щоб вони будували сферу довіри і допомагали одне одному. Якщо говорити про капеланство в поліції, то це один з найбільш зростаючих напрямів служіння церкви в США. Тепер навіть дуже маленьке відділення поліції має хоча б одного капелана. Є капеланські служби, які спрямовані на підтримку офіцерів поліції, тому капелани одягаються, як офіцери поліції. 0-02-05-5b58b0524b90357ec9b5024bc9e6cf1c75964ac3750d73e6065154e678b82017_58b645a8В інших капеланських службах капелани представляють громадян, і вони є ніби голосом громади. Тож однією з цілей Департаменту є позитивна комунікація між поліцією та громадянами», – зауважив містер Лінчард.

Для курсантів Одеського державного університету внутрішніх справ проведено оглядову лекцію на тему: «Досвід організації поліцейського капеланського служіння у США».

img_5450Наступного дня лекція на тему: «Досвід поліцейського капеланства у США: взаємодія поліції та Церкви в інтересах забезпечення стабільності в регіоні та безпеки громадян» відбулась під час зустрічі іноземного гостя з представниками вишу та Головного управління Національної поліції в Одеській області.

img_5466Капелан поділився досвідом щодо взаємодії поліції та церкви при вирішенні різноманітних громадянських та расових конфліктів, обговорювались питання сприяння встановленню довірливих відносин між поліцією та місцевим населенням, роботи з родичами потерпілих від злочинів та членами сімей правоохоронців у випадках, коли вони цього потребують, а також використання духовного фактору в інтересах виконання службових завдань.

Зустрічі пройшли в атмосфері взаємної зацікавленості та викликали надзвичайний інтерес усіх присутніх.

img_5447

Перейти до вмісту