• Українська
  • English
×

Участь представників ОДУВС у Міжнародній науковій конференції «Реформація і сучасний світ (Філософія. Богослов’я. Наука)”

img_270628-29 вересня 2017 року в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова відбулась Міжнародна наукова конференція «Реформація і сучасний світ (Філософія. Богослов’я. Наука)», присвячена 500-річчю Реформації,  масштабному духовному відродженню, яке назавжди змінило хід історії.

img_2692Захід відбувся за сприяння Президента України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова та неурядових організацій, і мав за мету розглянути життєві цінності Реформації, заклики до оновлення всіх сторін особистого й суспільного життя згідно з біблійними принципами.

Співорганізатором конференції виступила кафедра філософії та соціально-гуманітарних дисциплін Одеського державного університету внутрішніх справ.

img_2689З вітальним словом від імені ректора ОДУВС доктора юридичних наук генерала поліції третього рангу Івана Катеринчука до присутніх звернулась завідувач кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін університету доктор філософських наук, професор Оксана Надибська, яка відмітила, що в умовах реформування поліції одним із важливих завдань у підготовці майбутніх правоохоронців є формування принципу толерантності стосовно культурних, релігійних та етнічних спільнот.

img_2678Оксана Надибська наголосила, що Реформація відіграла потужну роль в історії становлення спочатку в Європі, а згодом і в усьому світі ідей рівності прав і свобод людини, сприяла прискоренню соціально-економічного й науково-технічного прогресу, державно-правових інституцій, які покликані ефективно й цілеспрямовано захищати права і свободи кожного громадянина і суспільства в цілому. На позитивну роль Реформації  в соціально-економічному розвитку провідних європейських країн вказував у своїх працях М. Вебер, один із засновників США президент Д. Адамс,  багато інших видатних мислителів минулого і сьогодення.

img_2696«Розмірковуючи про джерела й перспективи в Україні й світі феномену Реформації, сучасні дослідники справедливо зазначають, що вона змінила статус-кво в тогочасному суспільстві. Зміни, які вплинули на серця багатьох людей, врешті-решт, змінили цілі суспільства, як в духовному, так і в економічному розвитку. Україна сьогодні потребує таких змін. Ми віримо, що реформування цінностей нашого суспільства, відповідно до євангельського зразка, неодмінно призведе до преображення всієї української нації. Тож, вітаючи шановних учасників конференції, зичу Вам плідної творчої роботи, наукових здобутків і звершень, які сприятимуть подальшому розвиткові державних і громадських інституцій нової України, сприятимуть розробці дієвих стратегій захисту прав і свобод особистості і суспільства в усіх сферах їхнього життя», – додала завідувач кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін ОДУВС.

img_2705Конференція проходила за наступними напрямками: «Історико-культурологічний контекст Реформації. Проблеми філософії, богослов’я і наукового пізнання в контексті інформаційних рухів: загальне й особливе», «Протестантизм: індивідуалізм і суспільство. Історичні постаті Реформації», «Вплив філософських і богословських ідей Реформації на соціальні процеси сучасного суспільства. Роль і місце протестантизму в релігійному житті України», «Особливості реформаційних процесів в історії українського суспільства. Ціннісно-смислові пріоритети Реформації в контексті формування новітньої української державотворчої і правової свідомості».

img_2679Наш університет також був представлений доцентом кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін кандидатом політичних наук Костянтином Пальшковим та доцентом цієї ж кафедри кандидатом філософських наук, доцентом Наталією Гончаровою, яка виступила з доповіддю «Теодицея страждання: протестантська парадигма».

29 вересня відбувся круглий стіл за темою «Реформація і міжконфесійний діалог», а також проведено презентацію перекладу книги Пауля Тілліха «Історія християнської думки».

Перейти до вмісту