• Українська
  • English
×

Студенти ОДУВС відвідали вечір класичної музики в Одеській обласній філармонії

Студенти Навчально-наукового інституту права та кібербезпеки Одеського державного університету внутрішніх справ прийняли запрошення первинної професійної спілки працівників університету, Одеської обласної філармонії, та в колі поціновувачів класичної музики розділили цілісне сприйняття почуття прекрасного.

Як класична музика підвищує продуктивність?

Виявляється, твори Баха, Моцарта, Брамса й інших відомих композиторів – ефективні засоби, які покращують сон і зменшують стрес, відтак сприяють кращому запам’ятовуванню інформації. Тож перш ніж сісти за книжки, подбайте про плей-лист!

Сезон зубріння і безсонних ночей у розпалі. Легкий і доступний спосіб зробити цей період менш стресовим і більш ефективним – слухати класичну музику. Низка академічних досліджень підтвердила: музикотерапія корисна для мозку, сну, імунної системи та профілактики стресу, тож під час сесії їй нема ціни.

Пізнайте музику

Університетське дослідження Франції, опубліковане в журналі Learning and Individual Differences, показало цікаві результати. Група студентів, яка слухала 1-годинну лекцію з увімкненою класичною музикою на задньому фоні, показала значно кращі результати у вікторині із прослуханого матеріалу, ніж та, що була присутня на аналогічній лекції, тільки вже без музики.

Дослідники припускають, що класична музика вводить студентів у піднесений емоційний стан, який допомагає краще сприймати інформацію. «Можливо, музика змінює середовище для навчання, що впливає на мотивацію студентів уважно слухати лекцію. Імовірно, саме це посприяло високій продуктивності під час вікторини», – написали науковці.

А дослідження Дюкського університету раку продемонструвало, що класична музика допомогає заспокоїтись. Аби це зрозуміти, вчені дали навушники із музикою Баха чоловікам, яким провели біопсію.Таким чином вдалося з’ясувати, що під час прослуховування творів німецького композитора в учасників експерименту не підвищувався артеріальний тиск і зменшувався біль.

Але переконайтеся, що ви слухаєте саме класичні композиції. Не вся музика унормовує кров’яний тиск – це вже висновок працівників Університету Сан-Дієго. Дослідники вишу порівняли зміни артеріального тиску серед осіб, які слухали джаз, класичну та поп-музику. У тих, хто слухав класичну, систолічний (верхній) тиск був значно нижчим, ніж у решти.

Просто розслабтеся

Коли стрес стає причиною безсоння, знову зверніться до класиків! Команда дослідників Університету Торонто з’ясувала: прослуховування класичних композицій перед сном допомагає швидше заснути й довше спати. Твори Брамса, Генделя, Моцарта, Шрауса і Баха сприяли кращому сну, оскільки їм характерні такі тональні структури й ритм, що створюють медитаційний настрій і уповільнюють мозкові хвилі.

Що слухати?

То що можуть порадити музичні експерти для тих, хто прагне краще засвоювати почуте і прочитане?

Продюсер Алан Чапман назвав уривки творів, які, на його думку, є чудовим фоном для навчання. Із-поміж сотень оркестрових п’єс, звучання яких нагадує то шепіт, то вибух гармат, чоловік радить слухати «1812 увертюру, яка зробить із вас справжнього експерта своєї сфери».

Ще Чапман радить звернути увагу на сольні п’єси для фортепіано, сонати Моцарта і музику Пуленка, Дебюссі чи Форе. Струнні квартети першого − теж хороший вибір. За словами продюсера, гітарна музика теж достатньо м’яка для навчання, як і звуки лютні чи навіть гуслів.

Тож перш ніж сісти за книжки, подбайте про плей-лист!

Перейти до вмісту