• Українська
  • English
×

«ОСНОВИ КРИМІНАЛЬНОГО АНАЛІЗУ» – ТРЕНІНГ ДЛЯ ПРАВООХОРОНЦІВ

Кримінальний аналіз – це мисленнєво-аналітична діяльність працівників правоохоронних органів, що полягає у перевірці та оцінці інформації, її інтерпретації, встановленні зв’язків між даними, що отримуються у процесі розслідування та мають значення для кримінального провадження, з метою їх використання правоохоронними органами та судом, подальшого проведення оперативного і стратегічного аналізу.

3В рамках запровадження в Одеському державному університеті внутрішніх справ тренінгових технологій викладання навчальних дисциплін та наближення освітнього процесу до потреб практичних підрозділів органів Національної поліції України, на кафедрі кібербезпеки та інформаційного забезпечення; кафедрі кримінального процесу та кафедрі криміналістики, судової медицини та психіатрії проводяться тренінги з «Основ кримінального аналізу» за методами ANACAPA.

Так, 05 жовтня 2016 року завідувачем кафедрою кібербезпеки та інформаційного забезпечення кандидатом юридичних наук Ісмайловим К.Ю. було проведено черговий тренінг для 2-го курсу магістратури факультету №1 Одеського державного університету внутрішніх справ.

Метою такого заходу є підвищення практичних навичок майбутніх правоохоронців шляхом додаткового вивчення процесу кримінального аналізу, а саме  алгоритму складання схем подій, дій та аналізу телефонних номерів.

Так, під час обговорення особливостей побудови схем послідовності розвитку подій було розглянуто фабули з різних видів злочинної діяльності. В ході розгляду практичної вправи магістри Дар’я Сенченко та Олексій Ушатий виступили зі своїм баченням рішення вправи та дійшли виводу, що схему подій слід розробляти на ранньому етапі аналізу багатоепізодної події для уточнення часу подій, що відбуваються, і їх взаємозв’язок .

2На другому етапі тренінгу учасникам було роз’яснено принципи побудови схеми дій, які застосовуються для ілюстрації та аналізу певних процесів. Під час своїх виступів Султаніє Мусаєва та Раїса Біла  розв’язали вправу щодо отримання комісійних авансом за як би оформлений кредит. Під час свого виступу останні, доречи застосовуючи навички, отриманні під час попереднього тренінгу за темою «Усні брифінги та письмові звіти», чітко визначили на схемі дії, які були незалежними від інших дій; дії, які передували діяльності та дії, які слідкували за відповідною діяльністю.

На завершальному етапі учасниками тренінгу було розглянуто, які данні необхідно з’ясувати та які кроки необхідно зробити при аналізі телефонних зв’язків. В ході відпрацювання практичних навичок групою було заповнено матрицю та складено схеми телефонних зв’язків.

В загалі  учасники тренінгу набули навички, необхідні для аналізу великих обсягів інформації з різних джерел і формування якісного звіту, що безумовно допоможе їм у подальшій роботі в правоохоронних органах для боротьбі із злочинністю.

 

Перейти до вмісту