• Українська
  • English
×

ОБМІН ДОСВІДОМ ІЗ ПОЛІЦІЄЮ НІМЕЧЧИНИ

В рамках «Програми обміну поліцейськими 2017» Європейського поліцейського коледжу (СEPOL) доцент кафедри цивільно-правових дисциплін кандидат юридичних наук, доцент підполковник поліції Світлана Мирза відвідала Вищу школу підготовки державних службовців Баварії, а саме: Поліцейську академію, яка знаходиться у м. Фюрстенфельдбрук.

Під час зустрічі представника Одеського державного університету внутрішніх справ із педагогічними працівниками Вищої школи підготовки державних службовців Баварії значна увага була приділена обговоренню актуальних питань підготовки поліцейських.

Сучасний стан поліцейської освіти та організаційно-правове забезпечення навчального процесу у відомчих закладах освіти Німеччини надає необхідність для розвитку та ефективного функціонування кадрового потенціалу, системи роботи з персоналом та якісного функціонування служби в органах поліції, та вимагає високого ступеня розвитку правового регулювання підготовки майбутніх поліцейських. Удосконалення системи професійної підготовки правоохоронних органів України підтверджується збільшенням необхідності реформування правоохоронних органів країн Європейського Союзу.

Під час оглядової екскурсії Академією особливу увагу було звернено на матеріальну базу, технічне обладнання навчальних класів, зокрема: сучасний спортзал; мультимедійний тир.

Специфіка підготовки у вищих професійних школах Німеччини полягає в її цілеспрямованій орієнтації на вимоги практики. Для вищих професійних шкіл характерний більш тісний взаємозв’язок теоретичної і практичної підготовки. До навчання поліцейських у Німеччині відносяться дуже серйозно і тривалість курсу навчання складає 2,5 роки. Поліцейські школи мають відповідну навчальну базу і раціонально поєднують навчання теорії та її закріплення практикою. На практичних заняттях майбутні поліцейські набувають різноманітні навики: від автопереслідування в міських і сільських умовах до стрільби по рухомих цілях. Особлива увага приділяється загально фізичній підготовці, плаванню й заняттям різними видами спорту. До теоретичного курсу входить вивчення федеральних законів і законів окремих земель, розслідування злочинів, основ регулювання транспорту, способів надання першої медичної допомоги, проблем взаємодії із населенням.

Поліцейська академія є не тільки головною в єдиній загальнонаціональній системі підготовки поліцейських кадрів різного рівня, але й основним центром науково-дослідницької діяльності, розробок у сфері охорони правопорядку. На базі Поліцейської академії проводяться курси підвищення кваліфікації керівного складу, які відвідують до 2000 чоловік на рік, у тому числі і слухачі із різних країн світу.

Під час відвідування навчальних занять німецькі колеги поділилися практичним та теоретичним досвідом проведення тренінгів з різних навчальних дисциплін.

Також під час візиту до Німеччини Світлана Мирза відвідала поліцейську дільницю м. Аугсбурга та прийняла участь в окремих заходах, які проводили поліцейські-практики. Загалом обмін досвідом є корисним для працівників обох країн.

У наступному році німецькі колеги завітають до Одеського державного університету внутрішніх справ.

Перейти до вмісту