• Українська
  • English
×

На базі ОДУВС проведено дистанційне регіональне навчання щодо основних положень антикорупційного законодавства

22 вересня на базі Одеського державного університету внутрішніх справ проведено дистанційне регіональне навчання щодо основних положень антикорупційного законодавства (обмежень, заборон), а також правил етичної поведінки для працівників територіальних органів МВС, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС, в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Захід відкрив ректор ОДУВС полковник поліції Дмитро Швець, який подякував всім за можливість взяти участь в обговоренні основних положень антикорупційного законодавства та змін до нього у такий непростий для країни час, та побажав учасникам і всім присутнім плідної роботи, активного обміну досвідом та думками.

З вітальним словом до учасників та присутніх звернувся начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук, який зазначив, що запобігання корупції в умовах воєнного стану набуло ще більшого та гострого значення, тому обговорення різних проблемних питань антикорупційного законодавства допоможе не тільки виявити та уникнути нових корупційних ризиків, а й підготує підґрунтя для швидшого післявоєнного відновлення України.

Модератором заходу виступила уповноважена з антикорупційної діяльності ОДУВС Файчук Світлана.

Програма навчання включала розгляд міжнародних підходів до виховання доброчесності для працівників МВС, понять корупційних правопорушень, конфлікту інтересів та особливостей їх кваліфікації у сфері службової діяльності; визначення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства України; обмеження щодо одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких, деякі питання декларування під час воєнного стану, організації роботи юридичної особи публічного права тощо.

До висвітлення питань були залучені провідні науковці університету.

Увазі учасників навчання було представлено виступ завідувача кафедри професійних та спеціальних дисциплін Херсонського факультету доктора юридичних наук, професора Олега Шкути щодо міжнародних підходів до виховання доброчесності для працівників системи МВС.

Поняття корупції, про кримінальну відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України та особливості кваліфікації корупційних злочинів у сфері службової діяльності присутнім доповіла професор кафедри кримінального права та кримінології доктор юридичних наук, доцент Собко Ганна.

Про організацію роботи юридичної особи публічного права щодо співпраці з діловими партнерами та антикорупційні застереження в договорах юридичної особи публічного права із діловими партнерами учасникам навчань розповіла доцент кафедри цивільно-правових дисциплін кандидат юридичних наук, доцент Мирза Світлана.

Поняття конфлікту інтересів, його види та теоретичні аспекти розкрив в.о. завідувача кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Херсонського факультету кандидат юридичних наук, доцент Коропатов Олег.

Професор кафедри адміністративного права та адміністративного процесу кандидат юридичних наук, доцент Баранов Сергій висвітлював питання обмеження щодо одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких осіб. Також він розповів учасникам про адміністративну відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України та особливості кваліфікації адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією у сфері службової діяльності.

Уповноважена з антикорупційної діяльності ОДУВС Файчук Світлана розповіла присутнім та учасникам заходу про деякі питання фінансового контролю (декларування) в умовах воєнного стану. Слухачів було ознайомлено зі змінами до законодавства щодо декларування. Файчук Світлана надала слухачам вичерпні відповіді на запитання, які виникали у ході доповіді.

Також до регіональних навчань долучилася координатор програми НАТО з виховання доброчесності Представництва НАТО в Україні Марина Когут, яка подякувала Одеському державному університету внутрішніх справ за проведення даного заходу та наголосила на поглибленні співпраці з університетом в подальшому.

Заступник начальника Управління запобігання корупції МВС Яременко Сергій ознайомив учасників з актуальними змінами до антикорупційного законодавства та підвів підсумки регіонального навчання.

Завершила регіональні навчання уповноважена з антикорупційної діяльності ОДУВС Файчук Світлана, яка подякувала співорганізаторам заходу – Управлінню запобігання корупції МВС та учасникам за плідну роботу та активну дискусію.

Перейти до вмісту