• Українська
  • English
×

Зустріч курсантів університету з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15 грудня 2017 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулись заходи, присвячені Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Минув 31 рік від дня великого, незгасаючого лиха – Чорнобильської катастрофи, яка одразу набула глобального характеру. Чорнобиль залишив незагоєну рану на землі України та в серці її народу. З 2006 року згідно Указу Президента України щорічно 14 грудня ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Перед курсантами 1-х курсів університету виступили генерал-майор міліції у відставці доктор юридичних наук Микола Водько; доцент кафедри державно-правових дисциплін кандидат юридичних наук, доцент полковник міліції у відставці Світлана Афанасенко та ветеран ОДУВС Костянтин Понеділко.

Микола Петрович розповів про розвиток атомної науки, функціонування атомних станцій, їх структуру, а також завдання, які виконували працівники міліції після страшної трагедії.

Світлана Афанасенко зазначила, що аварія на Чорнобильській АЕС увійшла в історію України як одна з найтяжчих трагедій XX століття, наслідки якої будуть позначатись на житті кількох поколінь людей. Чорнобильська катастрофа супроводжувалась викидом великої кількості радіонуклідів в навколишнє середовище, вона призвела до значних людських та матеріальних втрат, погіршення стану здоров’я населення, завдала непоправної шкоди українській культурі.

«Це був 1987 рік, я був молодим старшим лейтенантом. За наказом керівництва у складі зведеної групи зі всіх областей України мене відправили у розпорядження Прип’ятського відділу міліції. У мене була посада інженера з організації руху. Крім контролю за ремонтом і будівництвом доріг, встановленням дорожніх знаків, доводилося виїжджати на дорожні пригоди, спільно з молодшим складом міліції виявляти різного роду правопорушення. Завдань було багато, але працювали дружно та злагоджено», – згадує Костянтин Понеділко.

Далі увазі присутніх був представлений документальний фільм Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС «Чорнобиль – наш одвічний біль», який навіяв болючі спогади про катастрофу та її наслідки.

Отже, ми низько вклоняємося усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які 30 років тому працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки трагедії, обмежити біду, тим, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції та зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Перейти до вмісту