• Українська
  • English
×

Зі святом Благовіщення Пресвятої Богородиці!

07 квітня православна церква України святкує день Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з 12 головних (дванадесятих) свят у православному календарі.

Благовіщення – одне з найбільших християнських свят. В його основі – повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті» про народження у неї божественного немовляти, Спасителя роду людського.

Благовіщення називають святом весни і загального благоденства в природі. Саме тому у народі говорять, що у цей день відбувається третя зустріч зими з весною. Вважається, що весна вже остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. У це велике світле свято не можна виконувати будь-яку домашню роботу, бо навіть «птаха гнізда не в’є”. В ніч на Благовіщення можна випрошувати собі славу, тому слід шукати яскраву зірку в небі і голосно вигукувати прохання, звернене до Бога, про дар слави собі. Існує і очисний обряд – відпускати птахів на волю, що символізує звільнення, дароване Богом людям, від гріха і смерті.

Нехай Боже благословення ніколи не покидає українську землю, а високі засади християнської моралі зміцнюють наш дух і додають надію та натхнення задля процвітання та світлого майбутнього! Миру, добра та Божої благодаті Вам!

Перейти до вмісту