• Українська
  • English
×

«Запали свічку пам’яті»

Весна іде і переможним кроком в тюльпановому вічному вогні

Йде травень крізь хвилини, дні і роки, несе нащадкам спогади свої.

Із року в рік часопис віддаляє своїх нащадків далі від війни.

Та травень знову й знову нагадає, як із життя ішли його сини.

248206255_349596Такими словами розпочалося сьогодні вшанування Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні курсантами факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування. Захід «Запали свічку пам’яті» було проведено науково-педагогічним складом кафедри теорії та філософії права в режимі дистанційного навчання ZOOM.

8 та 9 травня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН увесь цивілізований світ висловлює повагу всім борцям проти нацизму, увічнює пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни.

img-c8fc2424b8d143901acbadfd3da78bfc-vЗавідувач кафедри Лілія Матвєєва, професор кафедри Лідія Тарасенко, доцент кафедри Оксана Дунаєва, викладач Ірина Бібік долучили курсантів до тривожних сторінок людської історії, 200008900380_194513в якій народ України втратив за різними підрахунками до 8 млн. життів, а територія України була одним із найзапекліших полей битв Другої світової протягом довгих майже 3,5 років.

Учасники заходу вшанували подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його, а також тих, кого торкнулася війна – військовополонених, остарбайтерів, підпільників, дітей війни, цивільних, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Війна – це не лише танки, гармати і видовищні бої, війна – це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Тому вдома кожен з учасників заходу запалив свічу Пам’яті і на честь своїх рідних, хто брав участь у війні чи пережив її страхіття.

200016100834_107895Курсанти Анастасія Козак прочитала вірш про розстріляне дитинство, а Діана Кушнір розповіла про світові втрати в цій війні, внесок України у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. 200006300497_208445На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Виступаючі відмітили, що війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів.

Учасники заходу прийшли до висновку, що перемога в війні стала плодом титанічних зусиль десятків держав та сотень народів. Проте День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними264417221_440552,200006300070_212656 а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією, з чим, на превеликий жаль, стикнулася наша держава і в своїй сучасній історії. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

Історія нас вчить, що наш народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Перейти до вмісту