• Українська
  • English
×

Вступив у силу закон про кримінальні проступки

1 липня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Основні зміни внесені до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, визначено поняття кримінального правопорушення, змінено класифікацію злочинів, які відтепер поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Слід  зазначити, що посилено відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, яка тепер передбачена ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Багато новел стосується здійснення досудового розслідування у формі дізнання та спрощеного порядку судового розгляду кримінальних проступків. Від сьогодні з’являється новий суб’єкт кримінального провадження – дізнавач, яким є службова особа підрозділу дізнання органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу Державного бюро розслідувань, у випадках, установлених КПК України, уповноважена особа іншого підрозділу зазначених органів, які уповноважені в межах компетенції, передбаченої КПК України, здійснювати досудове розслідування кримінальних проступків. Вони наділяються повноваженнями слідчого при здійсненні дізнання.

«Інститут кримінальних проступків функціонує у багатьох європейських країнах: Нідерландах, Іспанії, Італії та ін. З одного боку, хочеться вірити, що такі зміни розвантажать слідчих, адже кримінальні проступки розслідуватимуться дізнавачами, та можуть розглядатися у спрощеному судовому порядку. Це сприяє також процесуальній економії та більш ефективному відновленню прав потерпілих. Водночас, окремі нові положення є неоднозначними та уже викликають дискусії серед науковців. Тож, про ефективність нововведень можна буде судити тільки після отримання відповідних результатів роботи інституту дізнання», – зазначила завідувач кафедри кримінального процесу кандидат юридичних наук підполковник поліції Ганна Тетерятник.

Перейти до вмісту