• Українська
  • English
×

Виїзне засідання наукового гуртка університету «Криміналістика та психологія»

img_7019129 листопада у рамках роботи наукового гуртка «Криміналістика та психологія» викладачем кафедри криміналістики та психології факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування майором поліції Ольгою Ковальовою проведено виїзне засідання на базі криміналістичного відділу криміналістичних досліджень Одеського НДЕКЦ МВС України.

Курсанти 3-х та 4-х курсів на власні очі побачили, як працюють експерти за напрямками «Дактилоскопічні дослідження та обліки» та «Трасологічні експертизи». Так, завідувач сектору дактилоскопічних обліків Інна Фещенко та судовий експерт сектору дактилоскопічних досліджень Ірина Ханкіна розповіли курсантам про особливості методів дактилоскопічних досліджень, нагадали, які питання можливо ставити експерту при призначенні дактилоскопічної експертизи та правила ведення дактилоскопічних обліків.

Після чого, головний судовий експерт сектору трасологічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Тетяна Ткач розповіла, які види трасологічних експертиз існують та за допомогою яких приладів та методів вони виконуються. Експерт нагадала, що трасологічною експертизою можна установлювати факти, які належать до просторових, функціональних, структурних, динамічних і деяких інших характеристик процесу слідоутворення, а також особливостей слідоутворювальних об’єктів. photo5409343818928598046photo5411595618742283170Перед трасологічною експертизою можуть ставитись питання про наявність на предметах обстановки місця події слідів взаємодії з іншими предметами, придатність цих слідів для ідентифікації або про наявність у цих слідах ознак, що орієнтують на пошук зазначених об’єктів. Для вирішення ідентифікаційних завдань експертові необхідно надати: предмети зі слідами, а якщо вилучити їх неможливо, то копії слідів (зліпки, фотознімки); об’єкти, якими, за припущенням слідчого (суду), могли бути залишені ці сліди; дані про час виявлення слідів, умови, у яких були об’єкти зі слідами до їх направлення на експертизу. Якщо експертові надсилається копія сліду на дактилоплівці або інша копія сліду, необхідно надати схему його розміщення на поверхні предмета (місцевості). Курсанти мали змогу поставити запитання та отримати відповіді від дослідників.

Перейти до вмісту