• Українська
  • English
×

В ОДУВС вшанували пам’ять Героїв Крут

img_3031Сьогодні, 29 січня, на стройовому плацу Одеського державного університету внутрішніх справ відбулися заходи, приурочені Дню пам’яті Героїв Крут.

Захід розпочався з урочистого маршу прапороносної групи, яка внесла Державний Прапор України.

img_3039Далі до присутніх звернувся проректор університету полковник поліції Олександр Поліщук: «29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут. Саме там у 1918 році на залізничній станції, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Він тривав понад 5 годин між загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків проти 4-тисячної більшовицької армії, яку очолював Михайло Муравйов.

img_3042У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та повернення уряду Української Народної Республіки до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. img_3043Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише у 2006 році на місці бою під Крутами було встановлено пам’ятник.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму та жертовності у боротьбі за незалежність України».

img_3065«Цей День назавжди залишиться в нашій пам’яті як день подвигу та прикладу для нинішніх і майбутніх поколінь. День надії і любові до своєї Батьківщини», – додав проректор вишу.

Після цього керівництво, науково-педагогічний склад та курсанти університету вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під Крутами Героїв та виконали Державний Гімн України.

Пам’ять про минулі події гартує наше сьогодення, адже як і 102 роки тому сучасні Герої на своїх плечах міцно тримають незалежність України, захищають свою Батьківщину від зухвалих зазіхань ворога.

 img_3036 img_3041  img_3045 img_3046  img_3052  img_3062

Перейти до вмісту