• Українська
  • English
×

В ОДУВС відбулись заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів

Сьогодні, 23 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів – щорічного національного пам’ятного дня, в Одеському державному університеті внутрішніх справ пройшли урочисті церемонії, приурочені 85-роковинам Голодомору.

Кафедрою українознавства було організовано та проведено круглий стіл, приурочений 85-роковинам Голодомору «Історія нас горем вчить, щоб не забулось незабутнє». Участь у засіданні круглого столу взяли викладачі, магістри, студенти та курсанти.

Робота круглого столу проходила за такими напрямами: Голодомор 1932-1933 років в Україні – геноцид українського народу; втрати української нації внаслідок геноциду в Україні 1932-1933 рр.; відновлення історичної правди про Голодомор.

Зі вступним словом перед учасниками круглого столу виступив професор кафедри українознавства Віктор Савченко. Він акцентував увагу присутніх на деяких аспектах щодо історичної дискусії навколо Голодомору 1932-33 років.

Декан факультету №4 Поліна Балтаджи підкреслила, що Голодомор був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом.

Завідувач кафедри українознавства Олена Ситько зазначила, що треба усвідомити ту величезну кількість жертв Голодомору. Адже кожна загибла людина – це втрата для всього людства, бо через свою передчасну смерть вона не змогла прислужитися ні рідному народові, ні світовій цивілізації.

На вшанування пам’яті про тих, хто загинув під час Голодоморів, було оголошено хвилину мовчання.

Із настанням темряви учасники круглого столу приєдналися до всесвітньої акції «Запали свічку пам’яті» та запалили свічки на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Учасники круглого столу визнали, як важливо берегти пам’ять про минуле, вміти співпереживати та відчувати свою дотичність до історії. Особлива увага приділялась трагедії українських дітей у 1932-1933 роках, адже в роки Голодомору саме діти були найвразливішою групою.

Шануючи пам’ять дітей, що загинули у 1932-1933 роках, курсанти та студенти принесли яблука та поклали квіти біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Перейти до вмісту