• Українська
  • English
×

В ОДУВС розпочався тренінг КМЄС із боротьби і запобігання домашньому насильству

4 грудня в Одеському державному університеті внутрішніх справ розпочався триденний тренінг представників Консультативної місії Європейського Союзу, присвячений різним способам боротьби і запобігання домашньому насильству, в рамках проекту під назвою «Ефективне реагування поліції та інших суб’єктів системи кримінальної юстиції на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства».

????????????????????????????????????Тренінг проводять провідні фахівці Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні:

— Хенрік Андерссон, радник/тренер з питань взаємодії поліції з громадою;

— Енн Кейт Педерсен, радник/тренер з питань взаємодії поліції з громадою;

— Клаус Вінтер, радник/тренер з питань кримінальних розслідувань.

????????????????????????????????????Тренери навчального курсу під час занять використовують набір методів навчання, в тому числі групові обговорення, історії з власного досвіду, презентації, проходження сценаріїв, групові завдання та розбір реальних випадків. Також інструктори намагаються створити таке навчальне середовище, де слухачі активно ставлять питання, вирішують завдання та мислять критично.

Активна участь слухачів на заняттях дає можливість навчатися, працювати разом зі своїми колегами в атмосфері співпраці та взаємної підтримки; розвинути навички ефективної комунікації; отримати міжнародний досвід через аналіз реальних подій; зрозуміти, як організувати діяльність поліції на основі аналізу даних та усувати першопричини злочинів.

????????????????????????????????????Слід зазначити, що насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Зазвичай, найбільше страждають від насильства жінки, діти та люди похилого віку. Найпоширенішим і найбільш складним для протидії є домашнє насильство. Насильство в сім’ї або родині притаманне для багатьох держав, незважаючи на їх позитивні здобутки у законодавчій, політичній та практичній сферах.

Та статистика, яку оприлюднили під час голосування за Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” говорить, що понад 3 мільйони дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім’ї або є їхніми вимушеними учасниками, а майже 70 % жінок піддаються різним формам знущань і принижень. Щорічно близько 1500 жінок, і ця тенденція збільшується за останні три роки, помирають від рук власних чоловіків. Діти скривджених матерів у 6 разів схильніші до суїциду, а 50 % – до зловживань наркотиками. Майже 100 % матерів, які зазнали насильства, народили хворих дітей – переважно з неврозами, заїканням тощо.

????????????????????????????????????Домашнє насильство в Україні – причина 100 тисяч днів госпіталізації, 30 тисяч звернень до відділів травматології, 40 тисяч викликів лікарів. Водночас, лише 10 % постраждалих звертаються за допомогою. Адже донині багато хто вважає такі стосунки “нормальними”.

????????????????????????????????????Після закінчення курсу слухачі здобудуть навички, необхідні для першочергових дій на місці злочину та на початкових етапах слідства. Також слухачів ознайомлять з базовими принципами вирішення проблем та адаптивності, коли мова йде про високий ризик, складні та швидкоплинні події.

Учасники навчаться організовувати тренінгові заняття, розглядати новації у законодавстві та пов’язані з ними перспективи у профілактиці домашнього насильства, відпрацьовувати сценарії, складати процесуальні документи та багато іншого.

Після завершення тренінгу всі учасники отримають сертифікати міжнародного зразка.

Перейти до вмісту