• Українська
  • English
×

В «Академії поліції» ОДУВС стартував тренінг Канадської поліцейської місії в Україні

8 серпня в Одеському центрі первинної професійної підготовки «Академія поліції» Одеського державного університету внутрішніх справ розпочався триденний тренінг представників Канадської поліцейської місії в Україні для представників ГУНП в Одеській області за темами: «Протидія домашньому насильству» та «Розслідування злочинів, пов’язаних з наркотичними засобами».

img_7141img_7146Тренінг проводять провідні фахівці Канадської поліцейської місії – Еліса Пурвіс, Крісті Вінстра та Люсі Беліль.

Тренери навчального курсу під час занять використовують набір методів навчання, в тому числі групові обговорення, історії з власного досвіду, презентації, проходження сценаріїв, групові завдання та розбір реальних випадків. Також інструктори намагаються створити таке навчальне середовище, де слухачі активно ставлять питання, вирішують завдання та мислять критично.

Активна участь слухачів на заняттях дає можливість навчатися, працювати разом зі своїми колегами в атмосфері співпраці та взаємної підтримки; розвинути навички ефективної комунікації; отримати міжнародний досвід через аналіз реальних подій; зрозуміти, як організувати діяльність поліції на основі аналізу даних та усувати першопричини злочинів; розвинути навички для розслідування незаконного обігу наркотичних речовин, в тому числі розпізнання та правильного поводження з розповсюдженими наркотичними речовинами; дізнатися про різні типи/класифікації та ефекти розповсюджених наркотичних речовин.

img_7149img_7177Сьогодні перед українськими правоохоронцями – низка важливих завдань, зокрема: тлумачення закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та ознайомлення з ним, усвідомлення та розуміння домашнього насильства, трактування випадків домашнього насильства, в тому числі практичні заходи, які поліція може й повинна застосовувати, щоб втручатись та відповідати на такі випадки.

Домашнє насильство – це глобальна проблема з глибоким корінням, що справляє значний вплив на суспільство. За оцінками українських правозахисних груп  понад 60% українок потерпають від домашнього насильства. Зокрема, йдеться про образливу поведінку, погрози, це також може включати фізичне, сексуальне, емоційне насильство, а також залякування, примушення та ізоляцію. Незважаючи на те, що чоловіки також можуть потерпати від домашнього насильства, історично саме жінки та діти найчастіше стають жертвами таких злочинів.

img_7160img_7167Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» набрав чинності у січні 2018 року і, з-поміж іншого, дозволяє поліції застосовувати заборонний припис та зобов’язує державу надавати притулок потерпілим від домашнього насильства. Водночас зміни до Кримінального Кодексу України, що визначають домашнє насильство як злочин, вступлять в силу з січня 2019 року.

Після закінчення курсу слухачі здобудуть навички, необхідні для першочергових дій на місці злочину та на початкових етапах слідства. Також слухачів ознайомлять з базовими принципами вирішення проблем та адаптивності, коли мова йде про високий ризик, складні та швидкоплинні події.

Після завершення тренінгу всі учасники отримають сертифікати міжнародного зразка.

Перейти до вмісту