• Українська
  • English
×

Україна-НАТО: аналіз відносин в історичному та військово-політичному розрізі

13 березня заступником декана факультету № 1 полковником поліції Олегом Донченком та провідним фахівцем факультету Ігорем Пучковим було проведено семінарське заняття з курсантами 2-го та 3-го курсів на тему: «Україна-НАТО: аналіз відносин в історичному та військово-політичному розрізі», з нагоди 70-річчя заснування Організації Північноатлантичного договору та 25-річчю започаткування програми НАТО «Партнерство заради миру».

????????????????????????????????????У рамках заходу курсантів було ознайомлено з історією створення НАТО, країнами-учасниками, періодами розширення та процесом розвитку організації як суб`єкта міжнародних відносин. Альянс виконує велику кількість завдань, які охоплюють такі сфери як зміцнення безпеки шляхом заохочення партнерських відносин з усіма демократичними країнами Європи до Кавказу та Центральної Азії; подолання нестабільності, що походить від регіональних та етнічних конфліктів на території Європи, та загроз, що виникають поза межами євроатлантичного регіону тощо. З самого початку існування Альянс працює над встановленням справедливого та тривалого мирного порядку в Європі на засадах загальних демократичних цінностей, прав людини та верховенства права.

Окрему увагу лекторами було приділено ознайомленню присутніх з органами НАТО, а саме з наявними комітетами в структурі Альянсу та їхніми функціями. Також було відмічено, що хоча НАТО є військово-політичною організацією, але власні збройні сили у своєму складі не має: це або об`єднані збройні сили, або збройні сили, які знаходяться в національному підпорядкуванні країн-членів.

????????????????????????????????????Було також відмічено, що процес ухвалення рішень у межах Організації ґрунтується на досягненні консенсусу, що передбачає: всі рішення повинні бути одностайними задля забезпечення дотримання суверенітету кожної з країн – членів Альянсу.

Як відомо, НАТО розвиває розгалужену систему партнерств, і Україна є одним з особливих партнерів Альянсу, офіційні відносини з якою були встановлені в 1992 році. Відзначилося, що в 1994 році Україна приєдналася до програми «Партнерство заради миру», в рамках якої і сьогодні бере участь у великій кількості політико-військових механізмів.

У межах заходу були обговорені питання щодо перспектив розвитку відносин Україна-НАТО, приєднання нашої країни до військово-політичного союзу, а також була проаналізована міжнародна ситуація та положення України в контексті колективної безпеки.

 

Перейти до вмісту