• Українська
  • English
×

Участь представниці ОДУВС у Міжнародному форумі «Україна на шляху до подолання домашнього та ґендерно зумовленого насильства»

20-21 лютого представниця ОДУВС – професор кафедри адміністративної діяльності поліції Олена Ковальова на запрошення Фонду народонаселення ООН в Україні взяла участь у Міжнародному форумі «Україна на шляху до подолання домашнього та ґендерно зумовленого насильства» за участі міністрів та заступників міністрів України, керівників міжнародних організацій, послів іноземних держав, губернаторів, міських голів, міжнародних експертів, а також представників організацій громадянського суспільства та наукових кіл.

img_20200220_170048img_0309Під час форуму було презентовано досвід міста Одеси у сфері запобігання та протидії домашньому та ґендерно обумовленому насильству, в тому числі презентовано інформаційно-просвітницькі матеріали, до розробки яких долучались представники Одеського державного університету внутрішніх справ. Про досягнення та виклики, з якими стикається м. Одеса у сфері запобігання та протидії домашньому насильству учасникам форуму розповіла заступниця міського голови м. Одеси Світлана Бедрега. Крім Одеси було презентовано досвід таких міст, як Київ, Харків, Маріуполь, Херсон, Бердянськ. В кожному із міст є важливі здобутки та досвід запобігання та протидії домашньому насильству, тому форум надав можливість обмінятись регіональним досвідом та перейняти успішні практики інших областей.

Серед міжнародних експертів були представники Канади, Румунії, Великобританії, Іспанії. Цікаво, що вже не лише наша країна переймає закордонний досвід, а й інші країни переймають наш. Так, делегація із Білорусії зокрема мала за мету вивчити особливості застосування в Україні спеціальних заходів протидії домашньому насильству, адже в їх країні наразі триває робота щодо внесення відповідних змін до законодавства.

img_20200220_170141img_0181Форум передбачав роботу учасників в групах, що дало можливість обговорити проблемні питання та окреслити шляхи їх вирішення представникам різних сфер та відомств, зокрема багатьох хвилювали питання недосконалості законодавства стосовно притягнення кривдника до відповідальності. Цінним є те, що форум об’єднав представників Національної поліції України, Офісу генерального прокурора, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, суддівського корпусу, що дозволило конструктивно обговорити подальші кроки удосконалення чинного законодавства у даному напрямі.

На завершення прозвучали особисті успішні історії від п’яти жінок, які тривалий час були постраждалими від домашнього насильства, і яким вдалось розірвати коло насильства. Одна із таких жінок має вади слуху, що однак не заважає їй жити повноцінним життям. Вона була активною учасницею форуму. Виявляється є спеціальна програма для телефонів, яка переформатовує усну мову в текст на екрані телефону. В черговий раз думки учасників були спрямовані на важливість інклюзії інформаційних кампаній, спрямованих на підвищення обізнаності населення з питань протидії домашньому насильству, врахування розмаїття населення України, їх особливостей. Наприклад, в Іспанії на «гарячих лініях» інформаційна допомога надається більш ніж 50 мовами.

Під час форуму відбувалось інтернет голосування, яке засвідчило, що значна частка учасників форуму вважають важливою запорукою успішної протидії домашньому насильству нульову толерантність до будь-яких проявів насильства, а також налагоджену систему координації на регіональному та місцевих рівнях.

  img_20200220_094518   img_20200221_144803 img_20200221_150440

Перейти до вмісту