• Українська
  • English
×

Участь представниці університету у ІV круглому столі з питань ювенальної злочинності

Сьогодні, 18 червня, професор кафедри адміністративної діяльності поліції Олена Ковальова взяла участь у ІV круглому столі з питань ювенальної злочинності, організованому Консультативною місією Європейського союзу в Україні в рамках ініціативи Стратегії громадської безпеки в Одеській області. Участь у круглому столі також взяли представники ГУНП в Одеській області, патрульної поліції, управління соціальної та сімейної політики Одеської обласної державної адміністрації, організацій громадянського суспільства, а також представники КМЄС з різних країн, зокрема Греції, Фінляндії, Польщі.

3В рамках круглого столу були обговорені наступні питання:

1. Поточний етап роботи над буклетами з інтернет безпеки для батьків та дітей.

Представники КМЄС повідомили, що наразі вже надруковані буклети для батьків, які невдовзі будуть надані партнерам і розробникам, серед яких і Одеський державний університет внутрішніх справ, для їх подальшого розповсюдження.

2. Особливості функціонування кімнат, дружніх до опитування дітей, в країнах ЄС та Одеській області.

Villi Lahti презентував досвід Фінляндії щодо використання кімнат, дружніх до опитування дітей. Важливо, що поліцейські обов’язково проходять спеціальну підготовку для того, щоб працювати у такій кімнаті. Опитування дитини може безпосередньо проводитись або поліцейським, або психологом, який так само має мати спеціальну підготовку. За необхідності поліцейські звертаються за експертною допомогою до університетів в особливо складних випадках (наприклад, ранній вік дитини, наявність у дитини інвалідності, вирішення питання опіки тощо).

Досвід Польщі у використанні кімнат, дружніх до опитування дітей (в цій країні вони називаються «Голубі кімнати»), розпочався з 90-х років за ініціативи однієї із неурядових організацій. Цікаво, що під час опитування дитини в такій кімнаті обов’язково присутній суддя. Це робиться для того, щоб дитину потім не опитувати ще раз в суді, тобто мінімізувати кількість опитувань постраждалої дитини. Спеціалізована кімната використовується для опитування постраждалих дітей не завжди, однак у випадках сексуального насильства – обов’язково.

Віталій Капуляк розповів про досвід Одеської області щодо використання Кімнати, дружньої до опитування дітей, яка була відкрита в м. Одесі 03 грудня 2018 року. За цей час з використанням цієї кімнати було опитано 18 дітей, 15 з яких постраждали від злочинів на сексуальному грунті, 3 – були свідками кримінальних правопорушень. Також дана кімната використовується ювенальною превенцією у випадку звинувачень одним із батьків іншого (особливо в процесі розлучення) у вчиненні домашнього насильства відносно дітей. Це зокрема допомагає батькам звернути увагу на думки та відчуття дітей, які іноді опиняються заручниками з’ясування відносин між батьками і страждають від цього. Цікаво, що 20 грудня 2019 року в даній кімнаті було проведено виїзне засідання суду в рамках розгляду справи про зґвалтування вітчимом двох дітей. Наразі є обвинувальний вирок суду із зазначенням в його описовій частині факту проведення допиту в спеціалізованій кімнаті. Важливо, що відділом ювенальної превенції ГУНП в Одеській області були підготовлені листи до районних відділень ювенальної превенції для обговорення з місцевою владою питання побудови таких кімнат на місцях. І вже 9 районів заявили про готовність створити Кімнати, дружні до опитування дітей, після завершення карантину. Серед проблемних питань Віталій Капуляк зазначив питання залучення психологів до проведення опитування дітей та оплати їх праці.

Олена Ковальова звернула увагу на важливість підготовки методичних рекомендацій для фахівців, які будуть працювати в спеціалізованих кімнатах, в яких в тому числі викласти досвід використання спеціалізованих кімнат в європейських країнах. Також було звернено увагу на важливість спеціалізованого навчання психологів та створення відповідного реєстру підготовлених фахівців. Наразі в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбувається створення навчального полігону «Зелена кімната», який може бути використаний для проведення відповідних навчань фахівців як поліцейських, так і психологів.

3. Стан запобігання та протидії домашньому насильству у Греції, Франції, Польщі, а також в Одеській області під час COVID -19.

2Georgios Pokas розповів про досвід Греції з питань протидії домашньому насильству в умовах карантину. Так, на початку березня Міністерство внутрішніх справ Греції запустило інформаційну кампанію під гаслом «Ми знаходимось вдома, але не мовчимо», спонукаючи населення звертатись по допомогу у випадках домашнього насильства до поліції, а також на гарячі лінії. Крім того, повідомлення про домашнє насильство можна зробити за допомогою Інтернету. Якщо у березні кількість звернень на гарячу лінію була незначною – 166 дзвінків, то у квітні ця кількість зросла в 4 рази і склала 648 дзвінків. В 70% випадках звертались безпосередньо постраждалі особи, в 30% випадках – їх друзі, родичі, свідки тощо. 90% звернень було від людей, які вперше наважались звернутись по допомогу. 10% звернень надійшли від дітей.

У Франції під час карантину на національну гарячу лінію надходить близько 700 звернень в день щодо домашнього насильства, а кожні 5 днів від домашнього насильства вмирає одна людина. В цій країні спостерігається висока активність дітей щодо звернень з приводу домашнього насильства. Так, за рік на гарячу лінію звернулось 52 тисячі дітей.

Pawel Majcher розповів, що на початку карантину в Польщі спостерігалося зниження кількості звернень щодо домашнього насильства. Така ситуація викликала занепокоєння у місцевої влади, тому була розпочата велика інформаційна кампанія серед населення. У підсумку кількість звернень у травні місяці цього року в порівнянні з попереднім зросла на 3%. В 40% випадків постраждалими особами є діти.

Представниця патрульної поліції Ганна Ліскова зазначила, що в Одесі кількість випадків домашнього насильства за час карантину суттєво не збільшилась. Працівники мобільних груп поліції реагують на випадки домашнього насильства зі всією відповідальністю.

Представник Одеської обласної державної адміністрації Леонід Горбачов звернув увагу на необхідність налагодження співпраці та взаєморозуміння між правоохоронними органами та судами.

Олена Ковальова, в свою чергу, звернула увагу на «невидимість» дітей, які постраждали від домашнього насильства, та необхідність внесення відповідних змін як в законодавство, так і в практику його реалізації, для чого важливим є міжвідомче навчання суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству. Крім того, вона наголосила на важливості формування культури «нульової толерантності» до насильства у батьків, навчання їх ненасильницьким методам виховання.

На завершення круглого столу учасники домовились про подальшу співпрацю щодо реалізації окреслених потреб та вирішення актуальних питань у сфері протидії ювенальній злочинності.

Перейти до вмісту