• Українська
  • English
×

Участь представника ОДУВС у експертній дискусії «Процесуальне інтерв’ю як новий інструмент збору та фіксації інформації»

17 – 18 січня завідувач кафедри кримінального процесу факультету №3 Одеського державного університету внутрішніх справ підполковник поліції Ганна Тетерятник взяла участь у експертній дискусії «Процесуальне інтерв’ю як новий інструмент збору та фіксації інформації» та нараді експертів, які здійснюють експертний супровід аналізу практик допиту в роботі українських правоохоронних органів та розробки української моделі процесуального інтерв`ю, який здійснюється в рамках проекту ініційованого Міжнародним фондом «Відродження».

4Під час експертної дискусії за участі Романа Романова – керівника програми «Права людини і правосуддя», запрошених спікерів – Енді Гріффітса, Дарена Джейя і Брюса Пітт-Пейна, представників правоохоронних органів, громадських організацій були обговорені питання впровадження досвіду правоохоронців Канади, Австралії, Великобританії щодо роботи з процесуальним інтерв’ю як новим методом проведення допиту, зокрема, впровадження його у роботу слідчих, тренерів і дослідників.

 Процесуальне інтерв’ю – рішення, до якого Великобританія, Канада, Австралія, США прийшли в пошуках ефективніших і гуманніших способів розслідування кримінальних злочинів. Програма  «Права людини і правосуддя» запросила фахівців з-за кордону, щоб обговорити можливості цього методу для оздоровлення української системи кримінальної юстиції.

6«Технологічний розвиток останніх 20 років створює передумови для якісної модернізації системи кримінальної юстиції. Україна в цьому сенсі може швидче запроваджувати рішення, що дебюрократизують розслідування злочинів, і це питання дуже на часі. Проте, важливо, аби в основу був покладений людиноцентричний підхід. Саме тому ми запросили фахівців, які працюють із процесуальним інтерв’ю, щоб зрозуміти переваги, ризики, необхідні передумови та недоліки для його застосування в українських умовах», – пояснив Роман Романов, керівник програми «Права людини і правосуддя». Запрошені спікери – Енді Гріффітс, Дарен Джей і Брюс Пітт-Пейн поділилися історіями з власного досвіду роботи з процесуальним інтерв’ю, зокрема, у ролі слідчих, тренерів і дослідників. Пропонуємо ознайомитися з тезами їхніх виступів.

2Енді Гріффітс (Andy Griffiths)

Допит виходить із припущення вини й націлений на зізнання, а тому є неефективним. Тоді як інтерв’ю – це бесіда, що має невимушений, консультативний характер та покликана зібрати інформацію. Серед аргументів на користь процесуального інтерв’ю:

– зменшення кількості судових помилок;

– право на справедливий судовий розгляд;

– ефективність.

1Навчання слідчих – це рішення, яке точно допоможе досягти позитивних змін, хоча, звісно, змінити всіх не вдасться.

З 1984 року у Великобританії діє законодавство, що передбачає, зокрема, медичну оцінку під час слідства, максимальну тривалість затримання й запис на аудіо всіх бесід зі слідчим. З 1992 року Королівство запустило національну програму PEACE, що має на меті навчати методам процесуального інтерв’ю.

Дарен Джей (Daren Jay)

Генерувати розмову – ось завдання слідчого. Звісно, це не означає обмінюватися листівками на Різдво, але ми всі люди, й гідне ставлення до іншого має бути передовсім.

Якщо раніше очікування від допиту було в дусі «Ну що, зізнався?», то тепер нам важливо зібрати інформацію. Хай докази самі говорять за себе.

3Етика має бути глибоко усвідомлена тими, хто навчатиме поліцейських нових методів проведення слідства. Для зміни системи важливо не лише оновити законодавство, але й мати підтримку в самих наглядових інституціях.

Брюс Пітт-Пейн (Bruce Pitt-Payne)

У канадському законодавстві немає єдиного закріпленого методу процесуального інтерв’ю, але є процес, в основі якого готовність еволюціонувати. Різні види поліцейських структур у країні використовують ті моделі, що їм найбільш пасують. Серед них підходи, засновані, приміром, на досвіді США чи Великобританії. На щастя, у нас свого часу було достатньо поліцейських, які казали «Навіщо чекати офіційних інструкцій, ініціюймо процесуальне інтерв’ю самотужки».

Мене як слідчого ніколи не хвалили за те, що я не досяг зізнання. У такій ситуації є ризик, що процесуальне інтерв’ю переросте в допит. Водночас у канадській практиці є окремий обвинувальний етап. Це певний запобіжник, щоб не допустити переходу на повністю «допитувальні рейки». До того ж усі розмови зі слідчим записуються зараз на аудіо- та відеопристрої.

(використані матеріали Міжнародного фонду «Відродження»)

Перейти до вмісту