• Українська
  • English
×

Тематична книжкова виставка «Вишиванка – твій генетичний код»

Наближається День вишиванки 2019, який Україна щорічно відзначає в середині травня. У загальній бібліотеці Одеського державного університету внутрішніх справ оформлено тематичну виставку «Вишиванка – твій генетичний код». День вишиванки – відносно нове свято, покликане сприяти єдності і культурному відродженню багатонаціонального українського народу. Відзначається в третій четвер травня. Таким чином, День вишиванки 2019 Україна зустріне 16 травня.

Вперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила в 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд її друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя таку цікаву традицію і запропонувала своїм однокурсникам в один з днів прийти на заняття в національній сорочці. Тоді ж у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі.

Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася по всій Україні, і тепер в теплий весняний день на вулицях багатьох міст країни все частіше можна побачити людей, одягнених в це національне українське вбрання.

При цьому історія вишиванки в Україні нараховує вже не одну сотню років. У кожному регіоні зберігалася своя специфіка, кольори, орнамент і техніка виконання вишивки. Через ці візерунки і малюнки наші прабабусі прагнули залучити в сім’ю благополуччя і кохання. А самі вишиванки вважалися оберегом і символом краси.

Отже, одягайте вишиванку, читайте про вишиванку!

Перейти до вмісту