• Українська
  • English
×

РЯТУВАТИ ЖИТТЯ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ – ОБОВ’ЯЗОК ПОЛІЦЕЙСЬКИХ (ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ)

Всесвітній день надання першої медичної допомоги з 2000 року проводиться щорічно в другу суботу вересня. Ініціатором його проведення виступають національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. У 2018 році цей день припав на 8 вересня.

kursanti-hfУ відповідності до Законів України «Про екстрену медичну допомогу» (2012) та «Про Національну поліцію» (2015) поліцейські належать до категорії службових осіб, які не мають медичної освіти, але за своїми посадовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу потерпілим.

На виконання вимог Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з робітничої професії «Поліцейський» (2018) всі правоохоронці повинні володіти обсягом знань згідно з навчально-тренувальною програмою МОЗ України другого рівня «Перший на місці події» (2017). Основне завдання поліцейських у таких складних ситуаціях полягає в тому, щоб шляхом здійснення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання й попередити розвиток можливих ускладнень. Обставини, які вимагають від правоохоронців надання екстреної медичної допомоги виникають, як правило, несподівано – в основному, це відбувається в умовах дефіциту часу й за відсутності людей зі спеціальною медичною освітою (фахівців-медиків). У цих випадках важливо не тільки не піддаватися паніці, а й діяти швидко й рішуче – в такі моменти дорогóю стає кожна секунда.

02-politsejskiВже давно відомо про існування так званого періоду «золотої години» – обмеженого відрізку часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я особи, яка потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що максимальні компенсаторні функції організму людини під час виникнення раптових і серйозних ушкоджень можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години – саме впродовж першої години після настання нещасного випадку надання домедичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток у майбутньому небезпечних ускладнень.

nadannya-dopomogiУ відповідності з навчальними планами спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність» відповідні навчальні дисципліни «Долікарська допомога» та «Домедична допомога» є обов’язковими до вивчення як курсантами, так і студентами й слухачами Херсонського факультету денної та заочної форм навчання. Навички домедичної допомоги засвоюють й слухачі курсів центру первинної професійної підготовки при відомчому ЗВО. Науково-педагогічними працівниками значна увага під час проведення занять приділяється відпрацюванню практичних навичок та алгоритмів дій з надання допомоги потерпілим – тренінгам щодо визначення ознак життя, транспортування постраждалих різними способами в залежності від отриманих тілесних ушкоджень, проведення серцево-легеневої реанімації, зупинка кровотеч, іммобілізація частин тіла при переломах або вивихах, накладення пов’язок та перев’язка ран, особливості тактичної медицини як елемента оперативно-службової діяльності поліцейських, специфіка надання медичної допомоги правоохоронцям (потерпілим) в умовах службово-бойових дій, вражаюча дія на організм різних куль тощо.

Також варто зазначити, що в цьому році на кафедрі спеціальної фізичної та вогневої підготовки підготовлено навчальний посібник «Долікарська допомога», рукопис якого зараз проходить рецензування у фахівців служби медицини катастроф комунального закладу «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», тренінгового центру ГУНП в Херсонській області та хірургічного відділення Херсонської міської клінічної лікарні. Найближчим часом підготовлені матеріали будуть надані до розгляду на чергове засідання Навчально-методичної ради ОДУВС. Друковані видавництвом примірники поповнять книжкові фонди літератури з медичної галузі загальної бібліотеки Херсонського факультету. Таким чином, усі курсанти, студенти та слухачів зможуть користуватися виданням під час самопідготовки до аудиторних занять, матимуть можливість ґрунтовно поповнювати свій багаж професійних знань з надання екстреної допомоги сучасною інформацією на основі узагальнених передових напрацювань фахівців в галузі екстреної медицини та медицини катастроф.

Тарас Вайда, Херсонський факультет

Перейти до вмісту