• Українська
  • English
×

Проректор ОДУВС взяв участь у міжнародній конференції у Литовській республіці

З 13 до 16 листопада проректор Одеського державного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук Сергій Кузніченко в складі офіційної делегації Міністерства внутрішніх справ України відвідав Литовську школу поліції, де взяв участь у міжнародній конференції «Ефективний захист прав жертви: Європейський досвід після Директиви про права потерпілих».

litva-2Крім українських правоохоронців, у міжнародній конференції взяли участь 120 учасників з різних литовських установ: представники всіх судів Литви, прокуратури, комісаріатів, окружних комісаріатів та членів неурядових організацій, а також велика делегація – 36 осіб –  з різних європейських країн.

У ході заходу було розглянуто досвід і практику європейських країн в реалізації Директиви Європейського Союзу щодо захисту жертв злочинів. Також обговорювалися питання підвищення ефективності захисту прав потерпілих.

Доповідачі на конференції наголошували на важливості розуміння того, що всі потерпілі від злочинів повинні вважатися жертвами та мати право бути учасниками процесу; розглядали права жертв, такі як: безоплатна вторинна юридична допомога, право на розуміння, на отримання всієї інформації по проведеному розслідуванню, на супроводжуючу особу, на доступ до служб підтримки жертв.

litva-3Слід зазначити, що Міжнародна конференція організована в рамках проекту «Ефективний захист прав жертв», реалізація якого почалася 31 січня 2017 року. Організаторами проекту є Інститут моніторингу прав людини, а Литовська школа поліції є партнером у цьому проекті. Проект фінансується Програмою правосуддя Європейського союзу.

litva-4Мета цього проекту полягає в поліпшенні дотримання прав жертв у кримінальних процесах в рамках Директиви Європейського Союзу щодо захисту жертв злочинів. Він також прагне зміцнити знання та навички посадових осіб під час роботи з жертвами, сформулювати загальну культуру роботи з жертвами відповідно до стандартів Директиви з необхідними заходами.

Під час візиту до Литовської школи поліції проректор ОДУВС Сергій Кузніченко мав нагоду ознайомитися з особливостями навчального процесу та матеріально-технічною базою Школи, а також обговорив майбутнє партнерство між поліцейськими навчальними закладами та шляхи обміну досвідом.

Крім цього, литовські колеги представили загальну інформацію про діяльність поліції Литовської Республіки, її реформування, напрями майбутньої діяльності та взаємодії з іноземними партнерами.

Українською делегацією до відома іноземної сторони доведено інформацію щодо планів впровадження нових методик набору кадрів, передових досліджень на базі сучасних лабораторій, європейських та світових стандартів управління, можливості поглиблення практичної взаємодії за різними напрямами.

За підсумками зустрічей досягнуто домовленості щодо концентрації зусиль на удосконаленні наявних зв’язків між Міністерствами обох держав, а також контактів між навчальними закладами.

Перейти до вмісту