• Українська
  • English
×

Продовжуємо рубрику «Обличчя університету»

Сьогодні наша розмова з професором кафедри господарсько-правових дисциплін Одеського державного університету внутрішніх справ кандидатом юридичних наук, доцентом Володимиром Ігоровичем Дрішлюком, який з 2005 року є членом Ради адвокатів Одеської області, а також автор 68 публікацій, з яких 52 наукового та 16 навчально-методичного характеру.

– Ким мріяли стати в дитинстві? Чи помінялися пріоритети?

– У дитинстві я мріяв, як і всі звичайні діти, стати пожежним, лікарем. Навіть пам’ятаю епізод, коли після повернення зі стоматологічної клініки, пообіцяв стати лікарем-дантистом. Але згодом пріоритети змінилися, і вже в років 15-16 я розумів, що мій шлях – це юриспруденція. Пов’язано це багато в чому з тим, що я юрист у третьому поколінні, мій дід був прокурором у районі Одеської області, батьки – адвокати, співробітники сфери вищої юридичної освіти, а обидва мої брати також стали юристами.

– Що Ви вважаєте найбільшим досягненням у своєму житті, чим найбільше пишаєтесь?

Досягнення певних професійних висот змушує нас пишатися собою і надихає на подальший рух. У своєму житті я маю певні досягнення: як викладач – головне. Сподіваюсь, студенти згадують мене з приємними відчуттями, а знання, які вони отримали допомагають у їхній професійній діяльності. В якості адвоката, я завжди намагаюсь допомогти людям, щоб вони залишилися задоволеними результатами розгляду та вирішення справи, будь-то цивільна, кримінальна чи якась інша. Але, сподіваюсь, що найбільші досягнення в мене ще попереду.

– Що саме істотно вплинуло на Ваше становлення як професіонала?

– Я задоволений тим, що мені довелося поєднувати два шляхи професіонала-юриста. В 2005 році я отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, а в 2006 році –  почав працювати в тоді ще Юридичному інституті Харківського національного університету внутрішніх справ. Напевно, що саме таке поєднання дозволило, як я сподіваюсь, покращити результати в кожній професійній діяльності.

– Який Ваш улюблений фільм і чому?

– Мій улюблений фільм – це «Хоробре серце» з Мелом Гібсоном у головній ролі. Я дуже люблю історію, особливо період Середньовіччя, і, напевно, цей фільм один з найкращий в історії кіно. Це також розповідь про хоробрість, безкомпромісність, твердість у власних поглядах, боротьбу за свободу. Ця кінострічка надзвичайно надихає, і я навіть не можу порахувати, скільки разів дивився її повністю чи певні епізоди, але й на сьогодні я б із задоволенням її переглянув знов.

– Яка подія кардинально змінила Ваше життя?

– Подія, що кардинально змінила моє життя – це народження доньки. Їй зараз 4 роки, і за цей час життя стало розфарбованим у нові кольори радощів, хвилювання, задоволення. Ця подія надихає мене на нові досягнення, на рух вперед і, одночасно, дозволила мені по-іншому поглянути на життя та зрозуміти, які речі дійсно важливі, а які – не варті уваги.

– Які якості Ви найбільше цінуєте в людях?

– Найбільше в людях ціную чесність. Сам намагаюся завжди бути чесним, розумію, що іноді це важко, тому й ціную саме чесних людей. Одночасно не люблю хвастунів та підлабузників.

– Чого ніколи, за жодних обставин, не повинен дозволяти собі юрист?

Юрист – це професія, яка накладає певні обов’язки на людину, юристи – це люди, які своїм існуванням та поведінкою повинні сприяти становленню демократичних цінностей, захисту прав та свобод людини. Особливо це відчувається в адвокатській діяльності. Мені доводилося зустрічати людей, які будь-якими способами хотіли отримати бажаний у справі результат,  недобросовісних колег та ін. Бути юристом, а особливо адвокатом, непросто. Це не тільки витримка – доводиться мати справу з великою кількістю людей (клієнти, секретарі, судді, їхні помічники, прокурори та ін.), але й чесність – не обманути та допомогти людині, яка опинилася в складній життєвій ситуації.

– Чи допомогає Ваша адвокатська практика у викладацькій діяльності? Як саме?

Безумовно. Я завжди маю можливість продемонструвати те, що ми вивчаємо на заняттях, певними прикладами з практики. Я задоволений, коли бачу, що студенти з інтересом слухають такі приклади, і коли підходять за порадами у своїх особистих ситуаціях, завжди намагаюсь їм допомогти.

– Як Ви проводите свій вільний час?

Вільний час я люблю проводити з родиною. Люблю футбол та рибалку. Завжди відслідковую та намагаюсь дивитися матчі провідних футбольних клубів, найпрестижніші футбольні турніри. Щодо рибальства, люблю виїжджати на річку та ловити, головним чином, фідером або ловити хижу рибу.

– Які поради Ви дасте нашим курсантам та студентам, аби досягти успіху в житті?

– Курсантам та студентам раджу бути наполегливими та завзятими в отриманні знань та навичок, мати честь та завжди пам’ятати, що ми ніколи не можемо знати, як повернеться життя, тому важливо бути Людиною.

Перейти до вмісту