• Українська
  • English
×

Поповнення в родині поліцейських Херсонщини

img_7728Жовтневе різнобарв’я чарує око, це сама природа радіє святу Покрови – святу радісному, оповитому добрими думками та надіями. З давніх часів у цей день жінки молили Богородицю про жіноче щастя, а чоловіки – про козацьку вдачу. В новітній історії нашої держави свято Покрови отримало сучасне значення і в цей день вшановують захисників України.

111Традиційно у цей день курсанти першого курсу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ складають Присягу працівників Національної поліції України. Цього року це 75 майбутніх поліцейських, які пройшли виснажливий відбір на етапі вступної кампанії, витримали випробування курсом молодого бійця і вже півтора місяця успішно освоюють ази майбутньої професії. Цьогорічний набір курсантів – це 47 хлопців та 28 дівчат, які представляють Херсонську, Миколаївську, Черкаську, Дніпропетровську, Одеську області. Ми дуже пишаємося тим, що в цьому році наш вищий навчальний заклад обрали золота медалістка Вероніка Кириченко та володарка срібної нагороди за навчання Леся Половинка. Доречі, Вероніка Кириченко не лише розумниця та красуня, а ще і спортсменка – кандидат в майстри спорту з картингу та має 2 розряд з карате.Серед курсантів є і ті, для кого професія правоохоронця стала родинною традицією. Є. Зайченко, К. Дьоміна, Х. Кучеренко, О. Бахман, В. Гриценко, А. Крайник, М. Пустовар, О. Отрода, Д. Голофастов, Д. Шевченко, К. Давидок, В. Пономаренко, Д. Зинченко, Я. Москаленко і Є. Гура у майбутньому продовжать справу своїх батьків та дідів. img_7693А ще серед першокурсників чимало спортсменів: В. Рога (3 розряд з карате), В. Говенько (1 дорослий розряд з легкої атлетики), С. Колісніченко (КМС карате), М. Степаненко (КМС бокс), О. Васильєв (КМС кік-боксінг), М. Чибісов (2 пояс з ай-кідо), волейболісти А. Приліпкін (1 розряд), В. Андрійчук та В. Капінус (обидва мають 2 розряд).

222На свято завітали шановні гості: голова Херсонської обласної державної адміністрації А.А. Гордєєв, голова Херсонської обласної ради В. Мангер, народний депутат України А.В. Співаковський, начальник ГУНП в Херсонській області полковник поліції Мєріков А.І., начальник ГУ ДСНС України у Херсонській області полковник служби цивільного захисту Чорний С.М., ветерани органів внутрішніх справ та ті, хто сьогодні несе службу в лавах Національної поліції України. Ректорат університету представляв перший проректор Одеського державного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, доцент полковник поліції Албул С.В.

img_7740Чітким строєм проходять першокурсники перед трибуною. Під звуки національного гімну майорить синє-жовтий стяг. А потім чітко і звучно розносяться над плацом слова Присяги: “…усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю вірно служити українському народу, дотримуватися конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права та свободи людей, честь Держави, з гідністю нести високе звання поліцейського та сумлінно виконувати свої службові обов’язки”.

Найщиріші слова настанов та побажань з честю виконувати покладений на правоохоронців обов’язок захищати закон прозвучали з вуст поважних гостей.

Свідками урочистого моменту стали не лише викладачі та працівники факультету. Чимало батьків приїхали на свято і схвильовано вдивлялися в обличчя своїх подорослішалих дітей. Деякі родини не бачилися близько двох місяців, тому з радістю сприйняли новину про довгоочікувану короткочасну відпустку першокурсників.img_7627

Свято скінчилося, розпочинаються буденні навчальні дні. Доречі, стройовий плац за всю історію навчального закладу був свідком більше ніж сорока подібних свят. У далекому 1973 році у м. Херсон розпочала роботу Міжреспубліканська школа підготовки молодшого та середнього начальницького складу МВС СРСР. З 1983 по 1992 роки цей навчальний заклад знаний як Херсонська школа міліції спочатку СРСР, а потім незалежної України. З 1992 по 1997 навчальний заклад підвищив свій статус до рівня училища міліції МВС України. А вже з 1997 на створеній базі можна було отримати вищу освіту. Спочатку це був самостійний вищий навчальний заклад, а пізніше як відокремлений факультет Запорізького та Харківського університетів внутрішніх справ.

Наказом МВС України від 17.07.2014 №  693 Херсонський факультет став частиною Одеського державного університету внутрішніх справ.

Фактично факультет розпочав свою роботу з нульової відмітки – з 2011 по 2014 роки вищого навчального закладу, який би готував правоохоронців, у Херсоні не було. Нелегке завдання стояло перед керівництвом факультету: у спадок залишені були лише стіни адміністративної будівлі та стеля, яка протікає.

Наразі Херсонський факультет ОДУВС, який очолює О.М. Соловей, до речі, полковник міліції у відставці, це високопрофесійний науково-педагогічний колектив, грамотно підібраний обслуговуючий персонал та відповідна матеріальна база.

У цьому навчальному році в стінах Херсонського факультету на трьох курсах навчається більше ніж шістсот осіб, більше половини – за рахунок бюджетних коштів.

Навчальний фонд факультету містить 12 лекційних залів, 44  навчальних аудиторії, 2 комп’ютерних класи, криміналістичний полігон, 3 спортивних зали, стадіон, стрілецький тир, стройовий плац, 2 бібліотеки з читальними залами. Також, на факультеті функціонує: гуртожиток на 230 місць, їдальня на 600 місць та інші адміністративні і господарські об’єкти. Повністю відтворена система опалення та відремонтовано покрівлю.

Інформаційне забезпечення освітньої та наукової діяльності факультету здійснюється за допомогою бібліотечного комплексу, який складається з сучасно оформлених читальних залів із книжковим фондом понад 14 тисяч примірників. Бібліотека формує свій фонд не тільки на паперових, а й на електронних носіях інформації. У ній забезпечено доступ читачів до Інтернету, електронної бази лекцій, планів семінарських та практичних занять, програм навчальних дисциплін, посібників, підручників тощо.

Наступного 2018-2019 навчального року Херсонський факультет вийде на повний учбовий цикл – з 1 по 4 курс. А перший випуск студентів відбудеться вже навесні 2018 року. Для майбутніх курсантів та студентів кожної останньої суботи місяця проводяться дні відкритих дверей. Запрошуємо абітурієнтів та їх батьків!

Перейти до вмісту