• Українська
  • English
×

ОЛЕКСІЙ ТАХТАЙ: ДО КІНЦЯ РОКУ БУДЕ ЗАВЕРШЕНА РОБОТА НАД ПРОЕКТОМ МОДЕЛІ ПОЛІЦЕЙСЬКОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

11-12 грудня 2017 року у столичному «Президент готелі» відбулась Міжнародна конференція «Освіта та професійна підготовка поліцейських: міжнародний досвід та національні перспективи», яка проходила за участі представників Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції України, міжнародних організацій та посольств, співробітників вищих навчальних закладів з підготовки поліцейських, міжнародних експертів країн-учасниць ОБСЄ.

photo_by_andrei_novitsky_9335Від Одеського державного університету внутрішніх справ у заході взяли участь ректор доктор юридичних наук генерал поліції третього рангу Іван Катеринчук та перший проректор кандидат юридичних наук полковник поліції Сергій Албул.

Конференція організована з метою стати платформою для обміну досвідом та здобуття глибших знань щодо моделей та підходів у сфері освіти та професійної підготовки поліцейських в країнах-учасницях ОБСЄ.

photo_by_andrei_novitsky_9312Під час зібрання виступив Державний секретар Міністерства внутрішніх справ України Олексій Тахтай. Він презентував учасникам заходу проект Моделі підготовки поліцейських в умовах реформи МВС України, точкою відліку у якій є робота у патрульній поліції. Потому, відповідно до презентованого проекту, йде кілька етапний шлях здобуття освіти, починаючи з рівня кваліфікованого робітника і завершуючи дипломом магістра. Кожен етап навчання, чергується зі службою на посадах у підрозділах поліції, відповідно до вже здобутого рівня освіти.

9«Ці напрацювання розроблені спільно з нашими партнерами. Переймаючи досвід кращих у світі моделей поліцейського навчання, ми намагаємося створити модель, яка буде найоптимальнішою в наших реаліях. Сподіваюся, що в рамках конференції ми отримаємо справедливу критику, за допомогою якої зможемо удосконалити модель освіти поліцейських в Україні», – зазначив Олексій Тахтай. Він додав, що до кінця поточного року модель має бути допрацьована і затверджена главою МВС.

photo_by_andrei_novitsky_9321Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що необхідний чіткий розподіл ролей навчальних закладів, що здійснюють підготовку поліцейських. «Важливо знайти ту синергію у вашій великій розгалуженій системі, яка дозволить так готувати поліцейських, аби вони чітко знали, і не лише знали, а відчувати мозком і м’язами, що, як і коли робити. Це гарантує вам успіх. Ми вже бачимо успіхи у вашій дуже складній праці. І бажаємо у 2018 році ще кращих результатів», – сказав Роман Ващук.

photo_by_andrei_novitsky_9340Як підкреслив голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас, освіта та тренінгова система є вирішальними у всіх сферах, зокрема й у правоохоронній. «Дуже важливо, що сьогодні ми говоримо про зміну освітньої системи поліції. Я вірю, що разом з урядами Канади та США ми знайдемо шлях до ефективного вирішення цього питання», – переконаний Кястутіс Ланчінскас.

photo_by_andrei_novitsky_9324За словами представника Секретаріату ОБСЄ Андерса Даніелссона, рівень освіти поліцейських визначає майбутнє всього відомства. «Робота поліцейських щодень стає дедалі складнішою: вони мають пропонувати розв’язання виникаючих проблем і реагувати на нові виклики. Якісна освіта дає поліцейському можливість лишатися на одній хвилі з суспільством», – переконаний Андерс Даніелссон.

photo_by_andrei_novitsky_9325«Координатор проектів ОБСЄ в Україні готовий і надалі підтримувати реформу освіти поліцейських задля забезпечення прав людини та верховенства права в Україні», – зазначив Посол Вайдотас Верба, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

photo_by_andrei_novitsky_9323На важливості створення дієвої моделі освіти українських поліцейських наголосив і керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт. Він запевнив, що США готове надавати фінансову підтримку у цьому процесі. «США виділять 5 мільйонів доларів на запуск та підтримку академії патрульної поліції. У цьому питанні ми будемо співпрацювати з урядом Канади та EUAM, як ми колись працювали над запуском патрульної поліції. Це дуже важливий проект», – сказав Крістофер Сміт.

(За матеріалами Департаменту комунікації МВС України)

Перейти до вмісту