• Українська
  • English
×

Науково-практична конференція в ОДУВС

21 жовтня 2016 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Кібербезпека в Україні: правові та організаційні питання».

Для участі у науковому заході до університету прибули провідні українські фахівці, які здійснюють науковий пошук за напрямами роботи конференції.

img_1063img_1078На початку конференції перший проректор університету кандидат юридичних наук, доцент полковник поліції Сергій Албул привітав гостей закладу та зазначив, що сучасний світ майже неможливо уявити без інформаційно-телекомунікаційних технологій, які впливають на усі сфери життєдіяльності суспільства.

Перший проректор наголосив на тому, що сьогодні в Україні з проявами кіберзлочинності стикаються у банківській, кредитно-фінансовій, соціальній, культурній, духовній та інших сферах суспільного життя. За різними оцінками фахівців, кіберзлочинність посідає п’яте місце після торгівлі зброєю, наркотиками, злочинами у банківській сфері та економіці.

img_1074img_1079Проблема боротьби з кіберзлочинністю сьогодні розглядається як одна з глобальних проблем сучасності, і потребує вирішення на міжнародному рівні. На вітчизняному просторі, в системі Національної поліції створені підрозділи по боротьбі з кіберзлочинністю, які, поки що, можна сказати знаходяться на стадії становлення та розвитку і потребують правового, організаційного, кадрового, матеріально-технічного та іншого забезпечення. Ці та інші проблеми й визначили тему конференції.

«Упевнений, що за результатами роботи конференції нами будуть сформульовані слушні пропозиції по запобіганню і протидії кіберзлочинності в Україні», – зазначив Сергій Албул.

img_1134dsc_0070Проведення конференції має цілий ряд певних особливостей: по-перше конференція мала не тільки очну форму проведення, а і віртуальну складову, що стало можливим завдяки платформі дистанційного навчання Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка та особисто д.ю.н., професора Н.В. Карчевського. Так, одночасно приймали участь у проведенні конференції Харківський національний університет внутрішніх справ, Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка та Житомирський військовий інститут ім. С.П. Корольова. По-друге, під час конференції старший інспектор Департаменту кіберполіції Національної поліції України Л.В. Лефтеров продемонстрував, як саме діють зловмисники при заволодінні логінами та паролями популярних поштових скриньок тощо.

На конференцію подали свої роботи більше 40 докторів наук, а загалом надійшло понад 120 тез доповідей.

dsc_0036img_1109На пленарному засіданні виступили професор кафедри кібербезпеки та інформаційного забезпечення ОДУВС д.ю.н, професор В.Л. Грохольський з доповіддю «Адміністративно-правові заходи боротьби з кіберзлочинністю в Україні»; проректор Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка д.ю.н., професор Н.В. Карчевський з доповіддю «Киберпреступление или преступление в сфере использования информационных технологий?”; начальник науково-дослідного відділу інформаційної та кібернетичної безпеки наукового центру Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова д.т.н., ст. науковий співробітник Р.В. Грищук з доповіддю «Інформаційна та кібернетична безпека: роль та місце в умовах гібридної війни»; доцент кафедри кібербезпеки та інформаційного забезпечення ОДУВС к.ю.н., доцент Пядишев В.Г.  з доповіддю «Місце кібертероризму у структурі кіберзлочинності та напрями боротьбі з ним» та ст. інспектор Департаменту кіберполіції Національної поліції України Лефтеров Л.В. «Нормативно-правові засади використання високотехнологічних і програмних інструментів у боротьбі з кіберзлочинністю»

dsc_0028img_1073Протягом конференції були обговорені питання за такими напрямами, як: «Правове регулювання забезпечення кібербезпеки в Україні», «Адміністративно-правове забезпечення кібербезпеки в Україні», «Використання інформаційних систем та технологій в боротьбі з кіберзлочинністю», «Підготовка персоналу для боротьбі з кіберзлочинністю в Україні».

За підсумками роботи всеукраїнської науково-практичної конференції прийнято рекомендації та буде опубліковано збірку тез.

kiber_bezpeka_konf

Перейти до вмісту