• Українська
  • English
×

МОРСЬКА ПІХОТА: З САБАНСЬКИХ КАЗАРМ В БІЙ ЗА ОДЕСУ

23-9«Морський десант, бригада Осипова!» – так про свою службу під час Другої світової війни говорив Давид Гоцман, головний герой телесеріалу «Ліквідація». Що це за «бригада Осипова», в якій воював легендарний сищик?

За вікнами весна. Українська Весна. Саме в ці дні, 10 квітня 1944 року, Одеса була остаточно звільнена від фашистської окупації. У наближення цієї дати значний внесок зробили бійці легендарного полку морської піхоти під командуванням полковника Якова Івановича Осипова. Примітно, що формування полку відбувалося на території Сабанських казарм, де зараз розташовано Одеський державний університет внутрішніх справ. Саме там знаходився Штаб полку, саме звідти морпіхи пішли у бій за визволення Одеси.

4-75-6Яків Іванович Осипов народився у 1892 році в с. Вишгородецьке. Під час Першої світової війни служив на Балтійському флоті матросом на крейсері «Рюрик».

У 1918 році Яків Осипов стає командиром кінної розвідки десантного загону. Після громадянської війни – тривала військова служба на Далекому Сході та за Полярним колом. У 1939 році Яків Осипов з дружиною прибуває до Одеси.

У серпні 1941 року полковник Яків Осипов стає командиром новоутвореного 2-го полку морської піхоти, а згодом командиром 1-го полку морської піхоти в Одесі.

6-77-7З перших днів свого існування полк морської піхоти під командуванням Якова Івановича Осипова стає на захист Одеси. Архівні матеріали тих часів свідчать: на підступах до Одеси ворог несе важкі втрати. За десять останніх днів румуни втратили більше 20.000 солдат і офіцерів. Поле бою вкрите трупами ворожих солдатів. Героїчно бореться з ворогом перший полк морської піхоти Чорноморського флоту. Морпіхи по кілька разів на день ходять в атаку і наносять противнику значних втрат. Тільки за три дні бійці першого полку морської піхоти знищили до двох полків румунської піхоти, 4 танки, багато автомашин, гармат і кулеметів. Серед трофеїв, захоплених у ворога, – 6 танків, 18 гармат, кілька сотень гвинтівок, багато патронів, 8 мінометів, 20 автоматів, 17 кулеметів, кілька тисяч снарядів і багато ручних гранат. Бійці полку морської піхоти захопили в полон понад 200 румунських солдат і ескадрон королівської кавалерії на чолі з командиром.

8-69-4За особисту мужність та вміле командування полком морської піхоти під час оборони Одеси Якова Івановича Осипова було нагороджено орденом Червоного Прапору.

В ніч з 15 на 16 жовтня 1941 року, коли надійшов наказ залишити Одесу, полк морської піхоти під командуванням полковника Якова Осипова останніми залишили місто.

Пізніше полк Я.І. Осипова у складі Приморської армії бився на підступах до Севастополя. 2 листопада 1941 року біля с. Курці Сімферопольського району полковник Яків Іванович Осипов загинув під час бою.

Software: Microsoft OfficeВже після визволення нашого міста, у жовтні 1944 року родині Якова Івановича Осипова було вручено його медаль «За оборону Одеси».

10-4На прохання одеситів прах полковника Я. І. Осипова був перевезений до Одеси і похований разом із комісаром полку морської піхоти старшим політруком Іваном Михайловичем Дем’яновим на Алеї Слави в парку ім. Тараса Шевченка.

Ім’я полковника Я. І. Осипова носить сьогодні вулиця в Одесі.

На будівлі Одеського державного університету внутрішніх справ по провулку Сабанському встановлено меморіальну дошку в пам’ять про героїв полку морської піхоти, які захищали Одесу.

За матеріалами з відкритих джерел.

Укладач:
кандидат юридичних наук, професор
Сергій Албул

12-3 13-214

Перейти до вмісту