• Українська
  • English
×

Міжнародний день боротьби з корупцією

У цей день, 9 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року).

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покаранню винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.

Корупція є складним соціальним, політичним та економічним явищем, яке руйнує демократичні інститути, сповільнює економічний розвиток і підриває державні підвалини. Корупція руйнує можливості і породжує нерівність загрозливих масштабів. Слово корупція склалося з поєднання латинських слів соrеi – кілька учасників у правовідносинах щодо єдиного предмета спору та rum – реrе – порушити що-небудь, зокрема, розглядається порушення індивідами сформованих етичних норм для отримання вигоди.

9 грудня у багатьох країнах світу проходять демонстрації, зустрічі, конференції, семінари та інші заходи, приурочені до Міжнародного дня боротьби з корупцією.

Перейти до вмісту