• Українська
  • English
×

Між ОДУВС та компанією «Плагіат» підписано меморандум про співпрацю

26 січня 2017 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулась презентація продуктів компанії «Плагіат», що є офіційним представником польської компанії «Plagiat.pl» в Україні.

img_9180Остання спеціалізується на реалізації антиплагіатного програмного забезпечення та інших засобів, необхідних для захисту інтелектуальної власності освітніх установ, видавництв та власників інтелектуальної власності, веб-сайтів, а також безпосередньо підтримується Польським Акредитаційним Комітетом та Міністерством Науки і Вищої Освіти Польщі.

Перед присутніми виступив директор компанії «Плагіат» кандидат технічних наук Олександр Стрямець, який закцентував увагу на 12-річному досвіді впровадження систем та процедур антиплагіату в різних країнах, зокрема Польщі, Румунії, Німеччині, Колумбії, Азербайджані, Молдові та Казахстані.

img_9181Під час доповіді Олександр Стрямець зазначив, що плагіат – це проблема кожної нації та її необхідно вирішувати. Наприклад, у Польщі з 2012 року на законодавчому рівні закріплена необхідність перевірки дипломних робіт на плагіат. В Україні останні дослідження показують, що плагіат містять дипломні роботи 90% студентів. Тому викладачам необхідно, по-перше, створити креативну частину при написанні дипломної робити у такому співвідношенні: 30 % – теоретична частина та 70 % – практична частина. По-друге, навчити студентів креативному копіюванню, а саме перефразуванню тексту своїми словами. По-третє, створити серед студентів атмосферу спонукання писати курсові чи дипломні роботи без плагіату».

img_9182Водночас, Олександр Стрямець детально зупинився на принципі роботи антиплагіатної системи STRIKEPLAGIARISM.COM – міжнародного бренду польської компанії «Plagiat.pl». Наочно було показано, як на сайті http://strikeplagiarism.com здійснюється перевірка роботи на плагіат. Для цього необхідно завантажити роботу, зачекати поки програмне забезпечення здійснить перевірку та отримати звіт антиплагіату (короткий звіт містить лише коефіцієнт подібності тексту, а повний звіт – запозичені фрагменти тексту з посиланням на першоджерела). Також він зазначив, що програма STRIKEPLAGIARISM.COM розпізнає замальовані білим лапки/знаки у тексті документа, а також зміну літер з латиниці на кирилицю, що є значним позитивом даного продукту компанії.

555Також, Олександр Стрямець нагадав всім присутнім про те, що наукові роботи є якіснішими та кращими за допомогою перевірки їх на плагіат, що безперечно сприятиме створенню кращої наукової інфраструктури.

За підсумками зустрічі, між Одеським державним університетом внутрішніх справ та компанією «Плагіат» підписано Меморандум про співпрацю, що передбачає запровадження в університеті Антиплагіатної інтернет-системи. Подібні системи перевірки текстів вже успішно працюють у більшості провідних вищих навчальних закладів України та Європи.

Перейти до вмісту