• Українська
  • English
×

ЛЕГЕНДА КАРНОГО РОЗШУКУ В ІСТОРІЇ ОДУВС

2Легенда карного розшуку Одещини, той, хто став прототипом Давида Гоцмана в кримінальному серіалі «Ліквідація», чий пам’ятник встановлено біля будівлі Головного управління Національної поліції в Одеській області – Давид Курлянд свого часу викладав у нашому виші.

Давид Михайлович (Менделевич) Курлянд, заступник начальника Управління карного розшуку м. Одеси, народився 1 лютого 1913 року в Одесі. В органах внутрішніх справ почав працювати ще в 1934 році.

Давид Курлянд був молодшим з трьох дітей у сім’ї, що жила на Молдаванці на вул. Садиковська, 37. Його батьки народилися у Вільнюсі, звідки й приїхали в Одесу. Батько, будівельник-пічник, помер, коли Давиду було всього сім років. Деякий час він виховувався в дитячому будинку № 8 (спочатку він знаходився в Малому провулку, 8, а потім у будинку № 20 на вул. Пишонівській). Час розгулу злочинності, численних банд на кшталт Михайла Вінницького «Япончика», які хозяйнували в місті, надовго відклався в його пам’яті. А дитбудинківські хлопчаки знали про світ криміналу не з чуток. Мабуть, вже тоді Давид Курлянд вирішив, що боротиметься зі злочинністю.

Під час Другої світової війни Д.М. Курлянд брав активну участь в обороні міста Одеси, за що був нагороджений медаллю «За оборону Одеси» за № 300. Тривалий час працював в Узбекистані, де в м. Ташкент та м. Фергана перебував на посаді начальника карного розшуку. І це – у двадцять вісім років! У 1943 році він з військами повернувся до Одеси.

Роботи для карного розшуку було багато: післявоєнну Одесу накрило хвилею злочинності. Обстановка була катастрофічна. Всюди панували розруха й голод. Дезертири, колишні поліцаї, яким все одно загрожував розстріл і нічого було втрачати, просто безпритульники – всі вони наводнювали місто й робили неможливим життя громадян. Доступність зброї, краденої і трофейної, робили численні банди ще небезпечнішими. Серед багатьох інших, в Одесі орудувала зграя грабіжників під керівництвом колишнього спортсмена на прізвисько «Тарзан», на дорогах області селян тероризувала банда, що роз’їжджала на американських машинах «Додж». Була й озброєна банда «Чорна кішка».

Саме в той час Давид Михайлович працював на посадах помічника оперуповноваженого; оперуповноваженого; начальника відділення карного розшуку; заступника начальника Управління карного розшуку м. Одеси. Він особисто брав участь у знешкодженні бандитських формувань, що діяли на той час в Одесі. Колеги називали його «головний сищик», «професор спецоперацій», а злочинці – «Одеський вовкодав». За його безпосередньою участю було розкрито велику кількість злочинів, серед яких: справа «Перевертня», справа фальшивомонетників, справа «Губернатора», справа Марущака, справа «Чорної кішки», справа «Додж», справа «Одеського Тарзана» тощо. Багато розкритих Давидом Курляндом справ пізніше знайшли своє відображення в пригодницьких кінострічках та книжках.

7Давид Курлянд залишив щоденник спогадів, де розповів, як боролися з кримінальним елементом в післявоєнній Одесі. Можливо, цей цікавий документ і не менш цікава біографія його автора залишилися б відомі тільки фахівцям, якби не найбільше з усіх мистецтв – кіно. Спогади Д.М. Курлянда стали одним з джерел, на яких був заснований сценарій популярного серіалу «Ліквідація», а особа самого Давида Михайловича стала прототипом головного героя – грози злочинців Давида Марковича Гоцмана.

Він був одним з тих, чиїми зусиллями створений Народний музей історії органів внутрішніх справ Одеської області (вул. Єврейська, 14), зібрані тисячі унікальних експонатів, у тому числі на згадку про товаришів, загиблих під час служби. Там же тепер можна побачити й нагороди самого Давида Курлянда, і його табельну зброю.

9Примітно, що Давид Курлянд мав пряме відношення до нашого університету, на той час – Одеської спеціальної середньої школи міліції. Як практик та професіонал він викладав курсантам лекції зі спеціальних дисциплін, зокрема з оперативно-розшукової діяльності. Це підтверджується матеріалами, що містяться в Державному архіві Одеської області.

Давид Михайлович Курлянд помер 28 липня 1993 року та був похований на Троїцькому цвинтарі в м. Одесі.

10У 2008 році біля будівлі Головного управління МВС України в Одеській області (сьогодні – Головне управління Національної поліції в Одеській області) на знак вдячності оперативним працівникам Одеського карного розшуку було встановлено пам’ятник (скульптор Олександр Токарєв, архітектор Володимир Глазирін), який у народі називають пам’ятником Давиду Курлянду.

За матеріалами з відкритих джерел.

Фото з Державного архіву Одеської області.

 

к.ю.н., доцент Сергій Албул

к.пед.н. Максим Ісаєнко

Перейти до вмісту