• Українська
  • English
×

Курсанти ОДУВС відвідали Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи

19-20 вересня з метою підвищення практичної складової у процесі підготовки кваліфікованих та компетентних кадрів для підрозділів Національної поліції України доцентом кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії кандидатом юридичних наук, доцентом Миколою Янковим на базі Одеського обласного бюро судово-медичних експертиз разом із завідувачем відділом чергових експертів зазначеного бюро, судово-медичним експертом вищої категорії, кандидатом медичних наук Борисом Яворським та завідувачем Регіональним центром молекулярно-генетичних досліджень, судово-медичним експертом вищої категорії кандидатом медичних наук, доцентом Русланом Кривдою були проведені бінарні практичні заняття з курсантами 4-го курсу факультету № 3 ОДУВС на тему «Поняття смерті. Судово-медична експертиза трупа. Огляд трупа на місці його виявлення» з навчальної дисципліни «Судова медицина та психіатрія».

401-vzvПід час занять курсанти 401-го навчального взводу мали можливість ознайомитись з характерними особливостями механізму утворення та локалізації тілесних ушкоджень при падінні потерпілого з висоти, вчилися виявляти й розмежовувати кримінальні та суїцидальні ознаки даної події. Курсанти 403-го навчального взводу оглядали труп з ознаками насильницької смерті, спричиненої гострими та тупими предметами, з’ясовували можливість встановлення характеристик (параметрів) знарядь вчинення злочину за залишеними на тілі тілесними ушкодженнями для послідуючого їх ефективного пошуку.

Також під час бінарних занять курсанти практично закріпили вивчені в аудиторії ознаки смерті, трупні явища, ті процеси, які відбуваються в трупі людини, оскільки в судово-слідчій та медичній практиці це має дуже велике значення, адже працівникам правоохоронних органів, які оглядають труп на місці події, доводиться вирішувати ряд складних питань: констатувати настання смерті, визначати характер і прижиттєвість виявлених на трупі ушкоджень, визначати час настання смерті тощо. Для вирішення цих питань необхідно добре знати, як проходить вмирання людини та які зміни настають у трупі в різні строки після смерті.

Перейти до вмісту