• Українська
  • English
×

Книжкові виставки до Дня захисників та захисниць України та Дня Українського козацтва

В фоє Херсонського факультету презентовано книжкові виставки до ДНЯ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ та ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА:

img_20211013_083419«НАРИСИ ВІЙСЬКОВОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ» – містить видання, що розкривають сторінки історії героїчної боротьби захисників рідної землі від Козацької доби до наших днів, висвітлюють події новітньої історії та розповідають про сучасних героїв, які відстоюють свободу, честь і гідність нашої держави у зоні бойових дій на сході країни.

«КОЗАЦЬКІЙ СЛАВІ ЖИТИ У ВІКАХ» – присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні. Про те, хто такі запорожці, про державну діяльність українських вояків, їх героїчну звитягу, походи, про життя та побут козаків на Січі, про славні звичаї, традиції та легенди можна дізнатися зі сторінок історичної, художньої та довідкової літератури.

14 жовтня в Україні святкують одразу три свята – Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисників і захисниць України.

Усі ці свята дуже взаємопов’язані і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й рідновірами, котрі хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, ставляться до нього дуже шанобливо.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

img_20211013_083438Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки.

Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам’яті.

Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України, а 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Перейти до вмісту