• Українська
  • English
×

ДЕСЯТЬ РОКІВ ОДЕСЬКІЙ «ШКОЛІ КРИМІНАЛЬНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ»

18 жовтня 2016 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулась прес-конференція, присвячена 10-річчю унікального проекту «Школа кримінальної журналістики», який діє на базі вищого навчального закладу за підтримки Одеської обласної організації Національної Спілки журналістів України.

img_0995Ідея цього проекту належить одеським  журналістам Олександру Галясу та Ірині Долматовій. Її підтримав генерал-лейтенант міліції Григорій Єпур та керівництво Університету. За 10 років  було проведено п’ять  сесій «Школи», які зазвичай тривають два місяці. Сертифікати про успішне закінчення навчання отримали більше 150 учасників проекту.

img_1028«Школа кримінальної журналістики» – це проект, який сприятиме активній співпраці журналістів та правоохоронців, що важливо для більш повної та об’єктивної інформованості населення про роботу правоохоронних органів. Ми раді, що цей проект продовжується у стінах нашого вищого навчального закладу, всіляко його підтримуємо і зробимо все можливе, аби за допомогою найбільш досвідчених працівників розкрити специфіку роботи правоохоронних органів та допомогти журналістам краще зрозуміти особливості її діяльності», – зазначив ректор університету доктор юридичних наук генерал поліції третього рангу Іван Катеринчук.

img_0996Особливість «Школи» полягає в тому, що в ній спільно навчаються як журналісти та курсанти ОДУВС, так і правозахисники, студенти інших навчальних закладів, навіть пенсіонери  та школярі – загалом, люди, яких цікавить правоохоронна тематика, і які мають бажання краще зрозуміти особливості діяльності правоохоронних органів. А це особливо важливо зараз, коли в Україні проходить складний процес реформування правоохоронної системи.

img_1017«Тренінги «Школи» розбиті на дві частини: правовий лікбез, і журналістський лікбез, – розповів керівник проекту Олександр Галяс. –  Журналісти та автори мають змогу відчути обстановку, в якій здійснюється підготовка правоохоронців, познайомитися з роботою підрозділів поліції, з людьми, які забезпечують охорону правопорядку. У свою чергу, правоохоронці отримують навички спілкування з представниками ЗМІ, краще розуміють специфіку журналістської роботи, що у подальшому дозволяє уникати конфліктних ситуацій. Особливою ж популярністю усіх без винятку учасників проекту користуються лекції та бесіди з психології».

img_1024Серед тренерів «Школи» – провідні викладачі ОДУВС, практичні працівники правоохоронних органів, журналісти,  які мають значний досвід висвітлення т.зв. кримінальної тематики.

Знайомство журналіста із законодавчими актами, що регламентують роботу поліції, дуже важливе: це дозволяє уникнути нарікань на те, що правоохоронці не надають потрібну інформацію. На жаль, досить розповсюджені випадки, коли такі факти коментуються представниками ЗМІ як «наступ» на свободу слова, приховування від громадян важливих фактів. У свою чергу, працівники поліції не завжди знайомі з правами журналістів. Це призводить до взаємного нерозуміння і конфліктів. Невипадково на перших заняттях «Школи» журналісти та курсанти сприймали один одного з певною мірою настороженості. Але в процесі занять стали єдиним колективом, кожен член якого переслідує загальну мету – донесення до громадян грамотно викладеної правдивої інформації.

img_1005З 29 жовтня розпочинається шостий модуль  «Школи  кримінальної журналістики». Участь у ньому можуть прийняти усі бажаючі; варто лише заповнити заявку, яка знаходиться на сайті ОДУВС за адресою: http://oduvs.edu.ua/

Цей проект є волонтерським, тому заняття у «Школі» – безкоштовні.

Більш детальну інформацію можна отримати за телефоном відділення зв’язків з громадськістю ОДУВС: 734-93-41.

Зразок заявки на участь у Школі кримінальної  журналістики

Перейти до вмісту