• Українська
  • English
×

ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ – ВІД ІСТОРІЇ СТВОРЕННЯ ДО СУЧАСНОСТІ

10 березня науково-педагогічними працівниками кафедри теорії та філософії права: професором кафедри к.істор.н., доцентом Тарасенко Л.Б., доцентом кафедри к.пед.н. Дунаєвою О.М., доцентом кафедри к.ю.н. Бутиріним Є.О. та викладачем кафедри Бібік І.С. на першому курсі факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування було проведено виховний захід, присвячений Дню Державного Гімну України. Захід розпочався виконанням усіма присутніми Державного Гімну України.

20200310_140644Гімн у перекладі з грецької мови означає святкова пісня. Державний Гімн є одним із символів державної символіки та ідентифікує державу на міжнародних зібраннях, форумах, спортивних змаганнях.

У рамках заходу було висвітлено передісторію та цікаві факти створення Гімну України. Курсанти мали змогу переглянути відео «Автор Гімну України» та «Топ-5 оригінальних виконань Гімну України».

Історія створення Гімну України сягає осені 1862 року, коли український етнограф, фольклорист та поет Павло Платонович Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», якому у майбутньому судилося стати національним, а згодом і державним гімном українського народу.20200310_140621

Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну 15 січня 1992 року, а 6 березня 2003 року парламент України ухвалив Закон «Про Державний Гімн України» на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Державний Гімн України – це величний твір, у якому живе душа нашого народу, його славна історія. Музику національного гімну, його слова передавали з покоління в покоління українці всього світу, він єднав борців за свободу і незалежність рідної землі, під його звучання перемогла Революція Гідності.

Державний Гімн України і сьогодні лунає від західних до східних рубежів нашої держави, разом з молитвою за оборонців Вітчизни, даючи їм підтримку у звитязі з агресором. Нині Гімн України можна почути не лише в українських містах і селах. Він став упізнаваним, своєрідним символом свободи. Це справжній духовний фундамент сучасного українства.

 20200310_140628 20200310_140900 20200310_141331

Перейти до вмісту