• Українська
  • English
×

20 червня – Всесвітній день біженців!

Щорічно 20 червня відзначається Всесвітній день біженців. Зазначимо, що протягом багатьох років різні країни і регіони відзначали власні пам’ятні дні і навіть тижні, присвячені біженцям.

У 2001 році Генеральна Асамблея ООН прийняла спеціальну резолюцію – вираз солідарності з Африкою, в якій знаходиться велика кількість біженців. Згідно з даною резолюцією Генеральна Асамблея у 2001-му році відзначала п’ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців 1951-го року. Тоді ж Організація африканської єдності погодилась з тим, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців — 20 червня.

На жаль, сьогоднішня дата — це констатація факту про те, що війни на землі не припиняються. За статистикою, 80% всіх біженців у світі — це жінки і діти, які прагнуть зберегти свої родини у найважчих умовах.

Війни, стихійні лиха, порушення прав людини – головні причини того, чому люди змушені кидати свої домівки й шукати кращого життя деінде.

Лідерами щодо переселенців стали Ємен, Сирія та Ірак. За межами Близького Сходу до списку країн з найбільшою кількістю внутрішніх переселенців потрапила й Україна. Згідно з даними Міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення ВПО, за два останні роки в Україні станом на початок лютого 2017 року 1 млн 65 тис. 727 осіб були змушені залишити свої домівки та стати внутрішніми переселенцями: 1 млн 42 тис. 904 людини з окупованих Донецької та Луганської областей та 22 353 – з Криму.

Тож, в цей день ми віддаємо повагу силі волі мільйонів родин, яким життя надало такий іспит і бажаємо міцного здоров’я, сил та світлого майбутнього!

Перейти до вмісту