• Українська
  • English
×

19 лютого – 25 років з дня затвердження малого герба України

19 лютого 2017 року відзначається 25 років з дня затвердження Малого Державного Герба України.

Своєрідною «візиткою» будь-якої країни є її національна символіка. На шляху створення української держави це питання поставало неодноразово, не став винятком і початок 90-х років XX століття. Так, 19 лютого 1992 року тризуб був офіційно затверджений Верховною Радою у якості малого герба України та головного елемента великого Державного герба.

Разом з Конституцією, прапором і гімном України він є невід’ємною частиною офіційної символіки держави.

Сьогодні зображення Державного герба України розміщується на печатках органів державної влади, грошових знаках, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. Зображення сучасного тризуба у 1992 році розробила група українських геральдистів у складі А. Гречила, О. Кохан та І. Турецького. За основу вони взяли стародавній тризуб князя Володимира Великого. Він символізував поділ Всесвіту на небесне, земне й потойбічне. Окрім того, тризуб можна розуміти і як поєднання священних начал – Божественного, Батьківського й Материнського, – і як єднання трьох природних стихій – повітря, води й землі.

Загалом існує близько 40 версій походження тризуба. Проте повністю Державний герб має складатися з існуючого Малого герба – тризуба – і Великого герба.

Зауважимо, що шанобливе ставлення до державних символів, патріотичні почуття і гордість за власну країну є сходинкою в закладенні духовних основ державності. Тож, відродження української національної символіки є свідченням культурного і духовного відродження української нації.

Перейти до вмісту