• Українська
  • English
×

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні, 18 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримських татар, а також День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Проте, перша й найбільша хвиля завершилася 20 травня.

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними з Криму було депортовано 183 144 тисячі кримських татар. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Зрозуміло, що більша частина майна залишалася і була конфіскована державою.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років.

20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про… гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української держави», якою визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі України, а також 17 квітня 2014 року – Закон України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

Зауважимо, що День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної ради України.

Перейти до вмісту