• Українська
  • English
×

Тематична виставка «Вишиванка – генетичний код нації»

В університетській бібліотеці оформлено тематичну виставку «Вишиванка – генетичний код нації» до Дня вишиванки, який у цьому році припадає на 19 травня.

Це свято не прив’язане до державного чи релігійного свята, воно є швидше символічним. В умовах війни з росією цей день стає ще важливішим. Адже ми ще раз можемо нагадати про самостійну культуру та відмінність від ворога.

Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже перші вишивки на території України з’явилися ще за скіфів. Вишивка – це і оздоблення одягу, і весільні рушники, і елементи, які прикрашають оселю: скатертини, фіранки, покривала тощо.

Вишиванням здавна займалися жінки, які з покоління в поколінння передавали саме типові, яскраві зразки орнаменту, кольори, техніку вишивання.

Зараз елементи української вишиванки використовують визнані світові модельєри та будинки моди, а також наш традиційний одяг носять зірки світового масштабу. Вишиванки 3-го тисячоліття – це мікс орнаментів, кольорів, ручної та машинної роботи.

Під час війни ніяких масових заходів на 19 травня робити не планують. Проте кожен українець, чи то в Україні, чи то за кордоном, може одягнути вишиванку і показати єдність, незламність і красу українського народу.

Перейти до вмісту