• Українська
  • English
×

Надання безоплатної правової допомоги здобувачами вищої освіти ОДУВС на базі юридичної клініки вишу

05 травня здобувачі вищої освіти 3-го курсу за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» Навчально-наукового інституту права та кібербезпеки, які проходять виробничу практику на базі юридичної клініки Одеського державного університету внутрішніх справ, надали консультацію громадянину, щодо якого було відкрите виконавче провадження у зв’язку з несплатою аліментів та встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом.

Під час консультації стажисти роз’яснили порядок стягнення заборгованості за такою соціально значущою категорією виконавчих документів, як стягнення аліментних платежів.

Здобувачі вищої освіти зазначили, що відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження», виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України. Індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

В ході надання правової консультації стажисти зазначили, що державний виконавець виніс вмотивовану постанову про тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом саме через наявність у відвідувача юридичної клініки заборгованості зі сплати аліментів. Додатково було вказано, що зняття тимчасового обмеження здійснюється шляхом погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Також під час надання правової консультації стажисти роз’яснили положення Сімейного кодексу України, зокрема: порядок стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами; порядок визначення заборгованості за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу); положення щодо встановлення відповідальності за прострочення сплати аліментів, оплати додаткових витрат на дитину та порядок звільнення від сплати заборгованості за аліментами.

Перейти до вмісту